Produkty mięsne drożały czwarty miesiąc z rzędu

FAMMU/FAPA podaje, że w lipcu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 161,9 pkt i względem zmienionego indeksu z czerwca obniżył się o 0,8%.

Produkty mięsne drożały czwarty miesiąc z rzędu

W odniesieniu do lipca 2015 r. indeks FAO był o 1,4% niższy. Co więcej, był to pierwszy miesiąc spadku cen żywności na świecie, po pięciu kolejnych miesiącach zwyżki. W lipcu br. potaniały zboża (-5,6%) i oleje roślinne (-2,8%), co zrekompensowało wzrost notowań artykułów mleczarskich (+3,2%), mięsa (+1,3%) i cukru (+1%).

 

Już czwarty miesiąc z rzędu podrożały wszystkie produkty mięsne objęte indeksem, głównie wieprzowina ze względu na ograniczoną podaż przy zwiększonym zapotrzebowaniu.

W UE obniżyła się liczebność świń na ubój, co w połączeniu z niższą wagą ubojową powoduje zmniejszenie produkcji. Ceny wołowiny i mięsa owczego wzrosły ze względu na spadek podaży w Oceanii, spowodowany odbudową stada. Tym samym globalny popyt na mięso pozostaje wysoki, zwłaszcza w Chinach i innych krajach azjatyckich, które stale zwiększają import. Ceny mięsa na świecie są jednak jeszcze o 7,4% niższe niż przed rokiem.



Tagi:
źródło: