| Autor: redakcja1

Spadek eksportu i importu polskiego cukru

W okresie styczeń-październik 2013 roku eksport polskiego cukru uległ wyraźnemu obniżeniu, jednocześnie znacznie silniej spadł import. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, zwiększyło się ilościowo przy dość wyraźnej zniżce wartości w ujęciu rocznym – podaje FAPA/FAMMU.

Spadek eksportu i importu polskiego cukru
W ciągu pierwszych 10 miesięcy minionego roku roku eksport cukru z Polski wyniósł 423,4 tys. ton, a jego wartość 263 mln euro. W związku z tym jest to roczny spadek o odpowiednio 12 i 17%. Przeciętna wartość eksportu zmalała o 7% do 621 euro/t, co daje około 2,61 zł/kg.
 
Największym importerem polskiego cukru w omawianym czasie były kraje unijne, gdzie trafiło 75% wywozu. Do UE cukier sprzedawano przeciętnie po 692 euro/t – spadek roczny o13%, tj. 2,91 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio w cenie 407 euro/t – 15% zniżka, a zatem po 1,71 zł/kg. Głównymi odbiorcami były Niemcy, Czechy, Izrael, Słowacja, Litwa i Rosja oraz Syria i Liban.
 
W okresie styczeń-październik 2013 roku import cukru do Polski obniżył się dynamicznie – o 27% do 173 tys. ton, a jego wartość zmalała o 28% do 102,4 mln euro. Cukier sprowadzano przeciętnie za 592 euro/t, co daje 2% zniżkę w ujęciu rocznym, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy.
 
Najwięcej tego surowca zakupiono od krajów trzecich, bo 81% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z państw trzecich cukier sprowadzono w cenie 563 euro/t - 2,37 zł/kg, czyli taniej o 1%, a z krajów unijnych po 711 euro/t - 2,99 zł/kg, tj. zniżka o 13%.
 
Największą ilość cukru dostarczyła Brazylia, Kuba, Sudan, Mozambik oraz Francja. Dwa pierwsze z tych państw korzystają z preferencyjnego importu do UE, o obniżonym do 98 euro/t cle, dwa następne z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. W ramach UE handel jest bezcłowy.
 
Jeszcze w pierwszym półroczu 2013 roku w relacji rocznej import cukru był o 40% wyższy. W czterech kolejnych miesiącach sprowadzono jednak jedynie 29 tys. ton w stosunku do 132,5 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego roku.
 
Mniejsza podaż importowanego cukru w połączeniu z rosnącym eksportem do UE w omawianym okresie wywóz zwiększył się w tym kierunku o 15% do 318,3 tys. ton może nie tylko zahamować obserwowany od początku roku spadek detalicznych cen cukru w Polsce, ale nawet doprowadzić do wzrostów.
 
W pierwszych dziesięciu miesiącach 2013 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, wzrastając rok rocznie o 3% do 250,4 117,5 tys. ton. W przypadku wartości odnotowano spadek w ujęciu rocznym o 8% do 160,6 mln euro.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!