Mniejszy eksport jogurtów i kefirów z Polski (I-VI 2015)

W pierwszej połowie 2015 roku eksport jogurtów, kefirów i napojów mlecznych osiągnął w poziom 53,6 tys. ton i był o 4% mniejszy niż przed rokiem. W ujęciu wartościowym odnotowano 12% spadek do 58,5 mln EUR - podaje FAMMU/FAPA.

Mniejszy eksport jogurtów i kefirów z Polski (I-VI 2015)

Eksport jogurtów z Polski

W odniesieniu do eksportu samych jogurtów nastąpiła 9% zniżka wartości wysyłki do 30,5 mln EUR, a w wywozie pozostałych artykułów objętych kodem PCN 0403 - 16% spadek wartości wywozu. Rola jogurtów w całej podgrupie w ujęciu wartościowym wzrosła, a ich udział zwiększył się z 50,2% w pierwszej połowie 2014 roku do 52,2% w roku 2015. W każdym miesiącu omawianego czasu 2015 roku eksport był mniejszy od wyniku z 2014 roku i tylko w styczniu i marcu przewyższał wysyłkę z 2013 r.
 
Niemal 96,6% jogurtów, napojów mlecznych i deserów wywiezionych w ubiegłym roku za granicę trafiło do państw członkowskich UE. Głównym odbiorcą produktów z tej podgrupy była Wielka Brytania – przy 29% wzroście ilości do 6,15 tys. ton odnotowano tu 27% wzrost wartości do 7,4 mln EUR. Dało to Wielkiej Brytanii 13% udział w wartości danego eksportu z Polski.

Drugie miejsce pod tym kątem zajmowały Węgry, dokąd trafiły produkty z omawianej grupy za 6,69 mln EUR, a więc o 1% więcej niż przed rokiem. Wartość dostaw do trzeciego odbiorcy omawianych artykułów z Polski – Czech, I połowie tego roku była o 26% mniejsza niż w porównywalnym przedziale czasowym 2014 r. i wynosiła 5,03 mln EUR.



Tagi:
źródło: