Spadek salda obrotów w handlu zagranicznym cukrem

W okresie styczeń-październik 2016 roku polski eksport cukru był sporo większy w skali roku, import przyspieszył jednak dużo bardziej dynamicznie. Ceny wywozu poprawiły się, przywóz był nieco tańszy. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale pogorszyło się w relacji rocznej.

Spadek salda obrotów w handlu zagranicznym cukrem

Eksport cukru z Polski


W okresie styczeń-październik 2016 roku eksport cukru z Polski wyniósł 373,4 tys. ton, a jego wartość 178,3 mln €. Oznacza to zwyżkę kontyngentu o 9,6% przy zwiększeniu wartości o 20%. Wartość wywozu zwiększyła się o 9,5% do 478 €/t, czyli do 2,08 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w tym czasie były kraje unijne, gdzie trafiło 61% wysyłki. Do UE cukier sprzedawano drożej o 11,7% do 519 €/t - 2,26 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał w cenie większej 10,4% do 413 €/t - 1,8 zł/kg. Najważniejszymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów trzecich Izrael, Gruzja, Rosja i Gruzja.
 

Import cukru do Polski

W okresie styczeń-październik 2016 roku import cukru do Polski był wyższy o 92% i wyniósł 202,2 tys. ton, a jego wartość była wzrosła o 89% do 90,2 mln €. Cukier sprowadzano taniej o 1,5 do 446 €/t - 1,94 zł/kg.
 
Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 70% sprowadzonego cukru. Pozostałą część zaimportowano z UE. Z krajów trzecich cukier przywieziono go w cenie większej o 1,5% do 425 €/t - 1,85 zł/kg, a od unijnych partnerów o 0,4% do 497 €/t - 2,16 zł/kg. Najwięcej cukru nabywano ze Niemiec, Szwecji, Czech i Danii, a spoza UE z Sudanu, Zimbabwe i Mozambiku oraz Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.
 

Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem
 

W okresie styczeń-październik 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem zmalało o 12,6% do 88,2 mln € i o 27,3% do 171,2 tys. ton. Niższe saldo to głównie efekt sporo większej dynamiki wzrostu przywozu niż wywozu, a także drożejącego cukru na giełdach.
 
Październik okazał się miesiącem niezbyt ożywionej wymiany handlowej cukrem. Z danych wynika, że polscy eksporterzy sprzedali w tym miesiącu 22 tys. ton. 18 tys. ton trafiło do UE. Natomiast importerzy przywieźli nieco ponad 2 tys. ton. Niższy import można łączyć z szybko drożejącym w październiku i poprzednich miesiącach cukrem i wysokim poziomem importu jako takiego. Natomiast stosunkowo nieznaczny wywóz może być wynikiem ograniczonej podaży eksportowej w kraju. Warto zauważyć, że tempo importu mocno wyhamowało w ostatnich dwóch miesiącach.


Tagi:
źródło: