Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
AminoCare KONIE
2016-04-15 -
Trimble® FieldLevel™ II System
2015-05-06 -
Ciągnik LOVOL M504 Premium
2020-04-20 -
Części do agregatu uprawowego
2019-07-24 -
Ładowarka kołowa GIANT D267
2015-05-06
2015-06-26
| Autor: redakcja1
Globalny deficyt cukru sięgnie 2,3 mln ton
Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) przewiduje, że globalny rynek cukru w sezonie 2015/2016 zamknie się deficytem rzędu 2,3 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Deficyt cukru
W pięciu wcześniejszych sezonach produkcja była większa od konsumpcji. W sezonie 2014/2015 nadwyżkę produkcyjną oceniono na 2,2 mln ton. Warto zauważyć, że ISO podniosło prognozy nadwyżki z 0,62 mln ton do 2,2 mln ton. Powodem jest większa, niż się spodziewano, produkcja w Indiach i Tajlandii.
ISO zauważa, że nagromadzone w poprzednich latach zapasy będą wywierać presję na ceny. Zgromadzony cukier ma spowalniać wzrosty wynikające z zapowiadanego deficytu.
Organizacja przewiduje, że w sezonie 2016/2017 deficyt pogłębi się do 6 mln ton.

źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters foto:
sxc.hu