Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognozy plonów średnich w UE
2024-05-05 -
Ceny ważniejszych produktów rolnych w marcu
2024-05-03 -
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Części zamienne - Węże PCV
2016-02-05 -
Stacje bazowe - AgGPS 542 RTK base station
2015-05-04 -
Aerator pryzm materiałów organicznych N904
2013-04-05 -
HF czarno-biały wycena genomowa: Soundbar
2020-09-08
Czarnikow: Deficyt cukru przekroczy 11 mln ton
Londyńska firma handlowa Czarnikow skorygowała w górę swój szacunek deficytu cukru w sezonie 2015/2016 z 8,2 do aż 11,4 mln ton.
Jak zauważa FAPA/FAMMU, frima spodziewa się, że światowa produkcja cukru zmaleje w skali rocznej o 13 mln ton, zmniejszając się do do 174 mln ton.
Głównym powodem wzrastającego deficytu są przewidywania mniejszej produkcji cukru w Indiach. Czarnikow obniżył swój szacunek produkcji dla Indii z 30,4 do 29 mln ton w sezonie 2015/2016. Sami Hindusi przewidują, że wytworzą 25 mln ton, więc można oczekiwać rewizji prognoz, gdyż w sezonie 2016/2017 deficyt może być porównywalny do tego z 2015/2016.
Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/2016 na globalnym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 10 szacunków deficytu wynosi -6,7 mln ton. Także sezon 2016/2017 ma być deficytowy, a mediana sześciu przewidywań wynosi -4,9 mln ton. Z kolei w sezonie 2014/2015 aktualna produkcja była większa od obecnego zużycia, a mediana nadwyżki wyniosła 3,4 mln ton.