| Autor: redakcja11

Deficyt na światowym rynku cukru w najbliższych dwóch sezonach wyniesie 4 i 7 mln ton

Singapurska firma handlowa Olam International szacuje, że globalny deficyt cukru w sezonie 2015/16 wyniesie 4 mln ton, a w kolejnym wzrośnie do 7 mln ton.

Deficyt na światowym rynku cukru w najbliższych dwóch sezonach wyniesie 4 i 7 mln ton

Według Olam sytuacja fundamentalna daje powody do wzrostów notowań cukru, a dla cukru surowego docelowym pułapem może być nieco ponad 20 centów za funt (441 USD/t).

 

Firma prognozuje, że globalne spożycie cukru jest silne i będzie rosnąć rocznie o około 2%, co odpowiada około 3 mln ton. Popyt na cukier napędza Azja, za sprawą wzrostu populacji i zmian w diecie. Kraje rozwinięte walczą z kaloriami, zmuszone problemami zdrowotnymi związanymi z otyłością.

 

W sezonie 2016/17 produkcja cukru w Indiach ma spaść z 25,2 do 23 mln ton, na skutek suszy w dwóch głównych ośrodkach upraw trzciny cukrowej w tym kraju. Jednak firma nie wyklucza obniżki wolumenu nawet do zaledwie 20 mln ton, ponieważ wtedy Indie zmuszone byłyby do importu. Z kolei w Tajlandii, która jest drugim po Brazylii największym na świecie eksporterem tego surowca, jego produkcja ma zwiększyć się w sezonie 2016/17 z 9,6 do 10 mln ton.

 

Jak informuje FAMMU/FAPA, inne firmy analityczne oczekują, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 11 szacunków deficytu wynosi -6,7 mln ton. Również sezon 2016/17 ma być deficytowy, a mediana dziewięciu szacunków wynosi -6,5 mln ton. Z kolei w sezonie 2014/15 bieżąca produkcja była wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wyniosła 3,4 mln ton. 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!