Rynek cukru w Polsce i na świecie (maj 2013 r.)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku cukru w Polsce w maju 2013 r., zaprezentowanym w miesięcznym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Rynek cukru w Polsce i na świecie (maj 2013 r.)
W maju 2013 r. według wstępnych danych GUS, w kraju wyprodukowano 35,4 tys. ton cukru wobec 43,1 tys. ton przed rokiem. Całkowita produkcja cukru według GUS w okresie od września 2012 r. do maja 2013 r. wyniosła około 1 911 tys. ton.
 
Handel zagraniczny
 
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, od początku roku gospodarczego 2012/2013 z kraju wywieziono łącznie około 288 tys. ton cukru wartych 183 mln EUR wobec 336 tys. ton w tym samym okresie roku 2011/2012.
 
Na rynek Unii Europejskiej cukier wywożono głównie do krajów sąsiadujących, tj.: do Niemiec (59 tys. ton), na Słowację (30 tys. ton) oraz do Czech (27 tys. ton). Natomiast na rynki trzecie najwięcej cukru eksportowano do Izraela (36 tys. ton) oraz do Algierii i Rosji (po 15 tys. ton).
 
W roku gospodarczym 2012/2013 na wyższym niż przed rokiem poziomie kształtuje się przywóz cukru. Łącznie od początku sezonu 2012/2013 do kwietnia tego roku do Polski zaimportowano 93 tys. ton cukru za 63 mln EUR, czyli o 10% więcej niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku. Cukier importowano głównie z Sudanu (27 tys. ton), Mozambiku (20 tys. ton) oraz z Niemiec (12 tys. ton).
 
W sezonie 2012/2013 (stan na koniec kwietnia 2013 r.) saldo wymiany towarowej cukrem było dodatnie i wyniosło 195 tys. ton, a w ujęciu wartościowym 120 mln EUR w stosunku do 251 tys. ton za 171 mln EUR w sezonie poprzednim.
 
Krajowe ceny cukru
 
W maju 2013 r. w Polsce odnotowano dalszy spadek cen zbytu cukru. Do spadku cen przyczyniła się jego zwiększona podaż w związku z wprowadzaniem na rynek UE cukru pozakwotowego oraz niski poziom cen cukru na giełdach światowych, który miał wpływ na wysokość cen w imporcie. W tym okresie przeciętna cena zbytu cukru workowanego ukształtowała się na poziomie 3,16 zł/kg (z VAT), tj. o 2% niższym niż w kwietniu.
 
Nieco większy spadek cen odnotowano w odniesieniu do cen cukru paczkowanego. W maju 2013 r. za ten cukier średnio w zbycie płacono 3,17 zł/kg (z VAT), czyli o 2,5% mniej niż przed miesiącem. Ceny zbytu cukru workowanego były o 4% niższe niż przed rokiem, a paczkowanego o 10% niższe.
 
Ceny cukru na giełdach światowych
 
W czerwcu 2013 roku wzrosły średnie ceny cukru białego notowanego na giełdzie LIFFE w Londynie (w trzymiesięcznym kontrakcie terminowym nr 5). Cukier biały notowano średnio na poziomie 492 USD/t w odniesieniu do 483 USD/t w maju 2013 roku. Oznaczało to wzrost cen cukru średnio o 2%.
 
Prawdopodobną przyczyną wyższych cen były prognozy mniejszej nadwyżki światowej produkcji cukru nad konsumpcją w sezonie 2013/2014 w porównaniu z sezonem 2012/2013. Jednocześnie na wzrost cen wpływ miała decyzja rządu Brazylii o przeznaczeniu większej niż w 2012 r. ilości trzciny cukrowej do produkcji bioetanolu.
 
Średnie ceny cukru surowego na giełdzie NYBoT w Nowym Jorku (trzymiesięczny kontrakt terminowy nr 11), pomimo wyższych cen w drugiej połowie czerwca, kształtowały się na poziomie umiarkowanie niższym niż w maju.
 
W czerwcu br. ceny cukru surowego wynosiły 367 USD/t wobec 375 USD/t w poprzednim miesiącu. W tym samym czasie giełdowe ceny cukru surowego i białego były niższe niż w analogicznym okresie 2012 r. odpowiednio o 20% oraz o 17%.
 
Chorwacki rynek cukru
 
Na mocy Decyzji Rady Unii Europejskiej z dnia 5 grudnia 2011 r. w sprawie przyjęcia Republiki Chorwacji do Unii Europejskiej, temu państwu przyznano kwotę produkcji cukru w wysokości 192,9 tys. ton.
 
Z dostępnych danych Croatian Bureau of Statistics wynika, że w 2012 r. areał uprawy buraków cukrowych w Chorwacji wynosił 23,5 tys. ha, a zbiory 919 tys. ton.


Tagi:
źródło: