System dopłat do prywatnego przechowywania serów

Z dniem 16.10.2015 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie delegowane Komisji (UE) nr 2015/1852 z dnia 15 października 2015 r., wprowadzające tymczasowy nadzwyczajny system dopłat do prywatnego przechowywania niektórych serów oraz ustalające z góry stawkę dopłat - podaje FAMMU/FAPA.

System dopłat do prywatnego przechowywania serów

Dopłaty do prywatnego przechowywania serów

Maksymalna ilość produktu przypadająca na państwo członkowskie oraz objęta tymczasowym systemem jest określona w załączniku rozporządzenia. Dla całej Unii Europejskiej jest to 100 tys. ton, z czego na Polskę przypada 7,859 tys. ton.
 
Możliwości objęcia większej ilości serów tymczasowym systemem dopłat do prywatnego przechowywania mają jedynie Niemcy - 23,626 tys. ton, Francja - 20,83 tys. ton, Włochy - 12,015 tys. ton i Holandia - 8,156 tys. ton.
 
Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) nr 2015/1852 szczegółowo określa wymogi, które muszą spełniać sery aby kwalifikowały się do systemu dopłat do prywatnego przechowywania:
  • każda partia serów musi ważyć waży minimum 0,5 tony;
  • musi posiadać trwałe oznaczenie przedsiębiorstwa, w którym został wyprodukowany oraz datę produkcji;
  • ser musi być opatrzony datą przyjęcia do magazynu;
  • nie był przedmiotem wcześniejszej umowy o przechowywanie podlegające dopłatom;
  • ser jest przechowywany w państwie członkowskim, w którym jest produkowany.
Okres przechowywania objętego umową rozpoczyna się w dniu następującym po dacie otrzymania przez właściwe organy informacji. Przechowywanie objęte umową kończy się w dniu poprzedzającym wydanie z magazynu, a dopłaty mogą być przyznane wyłącznie, jeśli okres przechowywania objętego umową wynosi od 60 do 210 dni.
 
Stawki dopłat wynoszą:
  • 15,57 EUR za tonę przechowywanych produktów w stosunku do stałych kosztów przechowywania,
  • 0,40 EUR za tonę przechowywanych produktów i na dzień względem przechowywania objętego umową.
Formularze umów można składać w ARR do dnia 15 stycznia 2016 r.


Tagi:
źródło: