| Autor: redakcja11

Unijny import cukru w sezonie 2016/17 z krajów trzecich

Komisja Europejska podaje, że w październiku 2016 roku wnioskowano o import łącznie 2710 tys. ton cukru w sezonie 2016/17 w ramach preferencji dla Bałkanów i w kontyngencie dla cukru przemysłowego.

Unijny import cukru w sezonie 2016/17 z krajów trzecich

Import cukru

Bezcłowy kontyngent dla krajów bałkańskich, który w sezonie 2016/2017 wynosi 201 tys. ton, jest obecnie wykorzystany w 24% (wnioski złożono na 49,1 tys. ton). W październiku wnioskowano o import cukru w wysokości 1718 ton z Serbii i 24 tony z Bośni i Hercegowiny. Wszystkie wnioski zostały zaakceptowane w 100%.

 

W przypadku przywozu cukru w sezonie 2016/2017 w ramach koncesji CXL (Brazylia, Australia, Kuba, Indie, erga omnes – łącznie 676 tys. ton) wykorzystane jest obecnie 49% kontyngentu, przy czym w całości wypełnione są wolumeny dla Indii, Kuby i egra omnes. W październiku nie wnioskowo o import cukru z wykorzystaniem tego instrumentu. Za to złożono wnioski na przywóz 968 ton cukru w wolumenie na bezcłowy import cukru przemysłowego (400 tys. ton). Kontyngent jest wykorzystany w 1%.

 

Jak zauważają specjaliści FAMMU/FAPA, w przypadku bezcłowego zakupu z Mołdawii, który w 2016 roku wynosił 37,4 tys. ton cukru, do połowy października 2016 roku wnioski złożono na 47,6 tys. ton, co oznacza, że wykorzystano cały kontyngent, a import jest od niego wyższy o 10,2 tys. ton.

 

Kontyngent 09.7226 dla Peru, który wynosi w 2016 roku 23 980 ton, jest wypełniony w 4%. W ramach kontyngentu 09.7235 dla Kolumbii 67,58 tys. ton - sprowadzono 34,5 tys. ton - 51% dostępnego wolumenu, z Centralnej Ameryki (09.7307) zaś 106,5 tys. ton, czyli 65% z dostępnych 163,5 tys. ton, chociaż kontyngent obejmuje także inne towary niż cukier. Nie odnotowano importu w ramach wolumenu 09.7311 dla Panamy, który w 2016 roku wynosi 13 tys. ton. Z kolei z Ukrainy sprowadzono już wcześniej 20,07 tys. ton cukru, czyli cały dostępny w 2016 roku limit. 

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!