| Autor: redakcja1

W sezonie 2017/2018 spodziewana jest nadwyżka na światowym rynku cukru

Niemiecka firma analityczna F. O. Licht obniżyła swój szacunek światowego deficytu w sezonie 2016/2017 z 5,9 do 5,5 mln ton. W nadchodzącym sezonie 2017/2018 ma pojawić się nadwyżka w wysokości 2 mln ton, jeszcze pod koniec 2016 roku analitycy tej firmy oceniali, że globalny rynek będzie zbilansowany.

W sezonie 2017/2018 spodziewana jest nadwyżka na światowym rynku cukru
Powodem zwiększenia prognozy nadwyżki produkcyjnej jest wyższa, niż się spodziewano, produkcja cukru w Azji z uwagi na poprawę pogody. Większa ma być również produkcja w UE, co jest związane ze zniesieniem kwotowania cukru i izoglukozy w październiku 2017 roku. W sezonie 2015/2016 zaobserwowano deficyt rzędu 9,8 mln ton.
 
Przeprowadzona przez Reuters na początku lutego 2017 roku ankieta pośród 18 analityków i handlowców pokazała, że po wyraźnej fazie deficytowej eksperci oczekują zbilansowanej sytuacji podażowo-popytowej na światowym rynku cukru. W sezonie 2015/2016 mediana szacunków wyniosła -5 mln ton, a w następnym produkcja ma dogonić spożycie. Na koniec pierwszego kwartału 2017 roku cukier surowy ma być notowany po 21 centów za funt - 243 USD/t, a na koniec roku po 21,25 cts/lb, co oznacza zwyżkę o 1%.
 
Większe zyski ma zapewnić cukier biały. Na koniec marca 2017 roku jego notowania mają wynosić 555 USD/t, a z końcem roku zwiększą się o 10% do 605 USD/t. Reuters zaznacza, że prognoza cenowa jest medianą 18 przewidywań, a analitycy nie byli zgodni, co do zachowania się cen w 2017 roku. Według FAPA/FAMMU, ocena podwyżki cen cukru w 2017 roku może dziwić, przede wszystkim biorąc pod uwagę prognozy zamknięcia deficytowej fazy na globalnym rynku i zbilansowania wysokości produkcji i konsumpcji. Większe podwyżki cukru białego niż surowego można tłumaczyć potencjalnie wzrostem podaży z Brazylii, która przede wszystkim eksportuje cukier surowy.
 
Mediana prognoz produkcji cukru w rejonie środkowo-południowym Brazylii, gdzie zbiera się 90% trzciny cukrowej w tym kraju, wyniosła w ankiecie Reuters ponad 35 mln ton, czyli rekordowo wysoko. W dużej mierze jest to wynik zmian w dywersyfikacji surowca – w sezonie 2017/2018 aż 47% trzciny cukrowej ma trafić do produkcji cukru, przy czym z pozostałej części powstanie bioetanol, co jest najwyższym udziałem od sezonu 2012/2013.
 
Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2016/2017 ma być deficytowy, a mediana sześciu prognoz wynosi -6,5 mln ton. Sezon wcześniej zaobserwowano deficyt w wysokości 7,6 mln ton. Pierwsze oceny dla sezonu 2017/2018 zakładają nieznaczną nadwyżkę produkcyjną.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!