Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Nawozy i preparaty do iglaków
2013-02-26 -
Pasy do prasy
2019-10-15 -
Ramiona ORSI LEADER 505 - 655
2015-03-27 -
Manitou
2012-02-03 -
DEUTZ - szyba boczna lewa zielona MK3, TTV
2011-12-13 -
Rozrzutniki obornika N280/1 – 8t
2016-01-14
W sezonie 2015/2016 deficyt na rynku cukru
Bank inwestycyjny Morgan Stanley (MS) ocenił światową produkcję cukru w sezonie 2015/2016 na 168,6 mln ton, a zużycie na 172,3 mln ton, co daje 3,7 mln ton deficytu.

Produkcja cukru
Jak informuje FAMMU/FAPA, w sezonie 2014/2015 nadprodukcja wyniosła na świecie 6,47 mln ton. MS oszacował produkcję cukru w Brazylii w sezonie 2015/2016 na 35,2 mln ton w stosunku do 37,3 mln ton sezon wcześniej, a w Indiach na 28,4 mln ton względem 30,3 mln ton rok wcześniej.
Ceny cukru
MS przewiduje, że ceny cukru surowego w 2016 roku będą poruszać się w przedziale 13,8-20 centów za funt - 304-441 USD/t przy przeciętnej w wysokości 17,3 cts/lb - 381 USD/t w odniesieniu do 14,7 cts/lb - 324 USD/t średnio w 2015 roku. Cukier ma zatem średnio podrożeć o 18% w skali roku.
Deficyt na rynku cukru
Inne firmy analityczne również zakładają, że sezon 2015/2016 na globalnym rynku cukru będzie deficytowy. Prognozy deficytu wynoszą od 1,5 do 5,6 mln ton.
