Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Zgrabiarka SIPMA ZK 450 WIR
2013-07-19 -
Nawóz Super ActiBor-21
2014-02-21 -
FARMER F3-7258
2013-04-09 -
Ethos10 EW
2014-01-15 -
Kontenery zamknięte magazynowe
2011-05-25 -
Lusterka do ciągników John Deere GL0508
2011-12-14
W sezonie 2015/2016 deficyt na rynku cukru
Bank inwestycyjny Morgan Stanley (MS) ocenił światową produkcję cukru w sezonie 2015/2016 na 168,6 mln ton, a zużycie na 172,3 mln ton, co daje 3,7 mln ton deficytu.
Produkcja cukru
Jak informuje FAMMU/FAPA, w sezonie 2014/2015 nadprodukcja wyniosła na świecie 6,47 mln ton. MS oszacował produkcję cukru w Brazylii w sezonie 2015/2016 na 35,2 mln ton w stosunku do 37,3 mln ton sezon wcześniej, a w Indiach na 28,4 mln ton względem 30,3 mln ton rok wcześniej.
Ceny cukru
MS przewiduje, że ceny cukru surowego w 2016 roku będą poruszać się w przedziale 13,8-20 centów za funt - 304-441 USD/t przy przeciętnej w wysokości 17,3 cts/lb - 381 USD/t w odniesieniu do 14,7 cts/lb - 324 USD/t średnio w 2015 roku. Cukier ma zatem średnio podrożeć o 18% w skali roku.
Deficyt na rynku cukru
Inne firmy analityczne również zakładają, że sezon 2015/2016 na globalnym rynku cukru będzie deficytowy. Prognozy deficytu wynoszą od 1,5 do 5,6 mln ton.