Większa produkcja OMP, serów i masła

Większa podaż mleka w UE znalazła przełożenie we wzroście produkcji OMP, serów i masła.

Większa produkcja OMP, serów i masła
W III kw. 2017 r. w UE wytworzono 360 tys. t OMP, czyli o 4,4% więcej niż w porównywalnym okresie przed rokiem, podczas gdy w pierwszym półroczu produkcja tego produktu była o 10,2% niższa niż przed rokiem.
 
Przyspieszyła dynamika wzrostu produkcji serów. W III kw. br. zakłady w UE wytworzyły 2,3 mln t serów, czyli o 2,7% więcej w skali roku. W I półroczu z kolei zwyżka ta wyniosła tylko 0,6%. W III kw.2017 r., w relacji rocznej największy wzrost produkcji serów, zaobserwowano we Włoszech o 16,2 tys. t, Hiszpanii o 13,3 tys. t i w Polsce o 9,8 tys. t.
 
W III kw. 2017 r. produkcja masła w UE była o 1,6% wyższa niż przed rokiem, wyniosła 496 tys. t. Niemniej jednak Polska była drugim, po Irlandii, krajem o największym przyroście produkcji masła w UE. W Irlandii wzrosła ona o 6,0 tys. t, a w Polsce o 4,4 tys. t.
 
Poziom produkcji jogurtów i napojów ferm. w UE, w III kw. br., był podobny jak przed rokiem, a w przypadku pełnego mleka w proszku odnotowano zniżkę jego produkcji o 3,7%.


Tagi:
źródło: