Wyniki Certyfikacji Tradycyjnych Wędlin - 2011

Z satysfakcją informujemy Państwa, że już wiemy gdzie można kupować najlepsze tradycyjne wędliny wielkanocne.

Wyniki Certyfikacji Tradycyjnych Wędlin - 2011


Znamy wyniki tegorocznej Certyfikacji Jakości Tradycyjnych Wielkopolskich Wędlin. Uroczyste wręczenie certyfikatów odbędzie się jutro – 8 kwietnia w czasie Gali III Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy RP.


Certyfikacji, która odbyła się w ramach cyklu wydarzeń „Wielkanoc –Mięsne Święta – Polska Tradycja” patronowali : Minister  Rolnictwa i Rozwoju Wsi , Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Starosta Powiatu Poznańskiego i  Prezydent  Miasta Poznania.  Wszystkie te wydarzenia organizowane są pod auspicjami Związku Rzemiosła Polskiego, Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP i Polskiej Federacji Branży Mięsnej.


Ta impreza organizowana przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu   z roku na rok cieszy się coraz większym prestiżem nie tylko w branży, przybywa nam klientów świadomych tego ,że warto kupować wyroby o potwierdzonej , najwyższej jakości! W tych wszystkich działaniach zależy nam w szczególności na tym aby przy dbałości o zachowanie starych receptur nie zabrakło przede wszystkim dbałości o konsumentów.


Produkty oceniane były  przez kapitułę, złożoną z doświadczonych producentów wędlin i ludzi nauki oraz  kapitułę  konsumencką. W skład kapituły nie wchodzili przedstawiciele firm, których wyroby poddawane były  ocenie. Certyfikacja tradycyjnych wyrobów  wielkanocnych obejmowała  sześć  kategorii:


  1. Kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej

  2. Szynki rolki wielkopolskiej

  3. Wędzonki krotoszyńskiej

  4. Kiełbasy polskiej wędzonej

  5. Szynki ogonówki    

  6. Polędwicy wędzonej

Jest  to jednocześnie podpowiedź dla konsumentów - co naprawdę smacznego i rzetelnie przygotowanego wybrać z przebogatej acz nie zawsze uczciwej oferty sklepów.


Źródło: http://www.irpoznan.com.pl/



Tagi: