Wysoki wzrost eksportu masła z Polski w 2013 r.

Jak podała FAMMU/FAPA, w 2013 roku masło z Polski po roku relatywnie wyższych cen, znów stało się konkurencyjne cenowo na rynku unijnym. Wzrosło także jego znaczenie w odniesieniu do eksportu mleczarskiego.

Wysoki wzrost eksportu masła z Polski w 2013 r.
W 2013 roku za granice Polski wysłano 31,6 tys. ton masła, czyli o 1,2% więcej w relacji rocznej. Uzyskano z tego tytułu 119 mln euro, co oznacza 29-procentową zwyżkę. Dynamika wywozu tego tłuszczu była najwyższa spośród wszystkich przetworów mleczarskich.
 
Największe ilości polskiego masła trafiły tradycyjnie do krajów Wspólnoty, głównie na rynki Piętnastki. Głównym czynnikiem wzrostu były większe niż w 2012 roku różnice między cenami masła w Polsce względem notowań na rynkach czołowych odbiorców w państwach Unii.
 
W ubiegłym roku ceny masła były niekiedy nawet niższe o około 20% niż w Niemczech. Dzięki temu polski tłuszcz stał się bardzo konkurencyjny cenowo i prawie w całym roku notowania hurtowe były w Unii Europejskiej o kilka punktów procentowych niższe niż ceny w Polsce.
 
W analizowanym okresie głównym odbiorcą masła z Polski były Czechy. W 2013 roku państwo to zakupiło o 16,3% więcej tego przetworu mleczarskiego niż rok wcześniej, bo aż 5,29 tys. ton, płacąc przy tym kwotę wyższą o 45%, która wyniosła 19,96 mln euro.
 
Ważnym odbiorcą była także Słowacja, dokąd sprzedano produkt za łączną wartość 15,81 mln euro, tj. o 30% więcej r/r. Natomiast Niemcy ograniczyły swój przywóz. Odnotowano w tym przypadku 16,2-procentową zniżkę do 3,91 tys. ton, przy jednoczesnym wzroście o 7% wartości do 13,95 mln euro. Spadek zaobserwowano także w wywozie masła do Holandii – o 13,3% do 3,27 tys. ton. Niemniej wartość jego wzrosła o 22% do 12,01 mln euro. W ubiegłym roku więcej sprzedano natomiast masła do Rosji – za 8,85 mln euro – o 43,9% r/r do 1,83 tys. ton.
 
Według FAMMU/FAPA, średnia wartość jednostkowa wywozu masła z Polski ukształtowała się w 2013 roku na poziomie 3 769 euro/tonę i była o 28% wyższa w relacji rocznej.

 



Tagi:
źródło: