Wzrost cen wszystkich przetworów mlecznych na aukcji Fonterry

Dnia 6 września 2016 roku na otwartej po raz 171 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po odnotowanej przed trzema tygodniami zwyżce średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, ceny wszystkich oferowanych produktów wzrosły.

Wzrost cen wszystkich przetworów mlecznych na aukcji Fonterry

Zwyżki cen na aucji Fonterry

FAMMU/FAPA podaje, że zwyżki cen nastąpiły wszystkich przetworów mlecznych oferowanych za pośrednictwem aukcji. Najbardziej dynamiczne wzrosty odnotowano w przypadku masła, bezwodnego tłuszczu mlecznego i odtłuszczonego mleka w proszku. Najmniej dynamicznie zwyżkowały ceny laktozy i pełnotłustego mleka w proszku. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była wyższa o 6,9% niż przed trzema tygodniami i wyniosła 2,92 tys. USD/t (o 42 ,1% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu).

Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było średnio o 9,7% drożej niż na poprzednim przetargu (16 sierpnia), osiągnęły poziom 2,03 tys. USD/t (za kontrakty na październik 2016 r. płacono nawet o 12,7% więcej niż przed trzema tygodniami). Za tonę tego przetworu mlecznego płacono średnio o 259 USD więcej niż przed miesiącem (na przetargu 2 sierpnia 2016 r.). W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 3,6% wyższą względem poprzedniej aukcji, 2,79 tys. USD/t (za kontrakty na listopad 2016 r. i marzec 2017 r. roku płacono nawet o około 7% więcej niż na poprzedniej aukcji). Pełnotłuste mleko w proszku było wciąż sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta spadła do 569 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 8,8% zwyżkę cen sera cheddar. Jego cena wzrosła do poziomu 3,44 tys. USD/t.

 

Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 20 września 2016r.



Tagi:
źródło: