Kolejny wzrost większości cen na aukcji Fonterry

Dnia 20 września 2016 roku na otwartej po raz 172 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po odnotowanej przed dwoma tygodniami zwyżce średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, ceny większości oferowanych produktów wykazywały dalsze wzrosty.

Kolejny wzrost większości cen na aukcji Fonterry

FAMMU/FAPA podaje, że nastąpiły zwyżki cen wszystkich przetworów mlecznych oferowanych za pośrednictwem aukcji oprócz pełnotłustego mleka w proszku. Najbardziej dynamiczne wzrosty zaobserwowano w przypadku maślanki w proszku i bezwodnego tłuszczu mlecznego. Z kolei najmniej dynamicznie zwyżkowały ceny kazeiny i sera cheddar. Cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była wyższa o 1,9% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 2,98 tys. USD/t, a zatem o 41% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu.

 

Ceny OMP spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych, które sprzedawane było średnio o 3,1% drożej niż na poprzednim przetargu z 6 września, ukształtowały się na poziomie 2,29 tys. USD/t za kontrakty na marzec 2017 r. płacono nawet o 6,9% więcej niż przed dwoma tygodniami. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono o 265 USD więcej niż przed miesiącem. W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 0,4% niższą w odniesieniu do poprzedniej aukcji 2,78 tys. USD/t (za kontrakty na marzec 2017 r. i roku płacono nawet o około 4,9% mniej niż na poprzedniej aukcji). Pełnotłuste mleko w proszku było nadal sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, różnica ta spadła do 489 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta zaobserwowano 2,4% zwyżkę cen sera cheddar. Jego cena zwiększyła się do poziomu 3,52 tys. USD/t.

 

Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 4 października 2016 r. 



Tagi:
źródło: