Indeks cen olejów odbił po 3 miesiącach spadków

Według FAO, podstawowy indeks cen żywności w sierpniu br. wzrósł względem lipca br. o 1,9% ze 162,5 do 165,6 punktów, co oznacza poziom prawie 7% większy w odniesieniu do sierpnia 2015 roku.

Indeks cen olejów odbił po 3 miesiącach spadków

Indeks cen olejów

Poziom indeksu znalazł się na najwyższym poziomie od 15 miesięcy, a więc od maja poprzedniego roku. Zwiększyły się wszystkie indeksy, tj. dla olejów, nabiału, mięs i cukru poza zbożami, które były pod presją sezonowej jak i światowej podaży.
 
Jak wynika z danych FAMMU/FAPA, wartość indeksu cen olejów dla sierpnia wyniosła 169,1 punkty, o 7,4% więcej w porównaniu z lipcem br. względem 134,9 pkt. w sierpniu 2015 roku. W związku z tym, po trzech miesiącach obniżeniu wartości tego indeksu miało miejsce odbicie, przede wszystkim w wyniku umocnienia cen oleju palmowego pod wpływem niższej produkcji w Malezji oraz kontynuacji niskiego poziomu światowych zapasów. Zbiegło się to ze zwyżki popytu na ten olej generowanym przez Chiny, Indie oraz Unię.
 
Umocniły się także ceny oleju rzepakowego, co odzwierciedlało pogorszenie perspektyw zbiorów rzepaku w UE.


Tagi:
źródło: