Wzrost produkcji cukru w Polsce

Warunki pogodowe w 2019 r. nie sprzyjały dynamicznemu wzrostowi masy korzeni buraków cukrowych.

Wzrost produkcji cukru w Polsce
Wysokie temperatury powietrza, przy jednocześnie niskich opadach atmosferycznych o nierównomiernym rozkładzie, hamowały wzrost i rozwój roślin. Poprawa stanu uwilgotnienia gleby we wrześniu 2019 r. spowodowała na niektórych plantacjach odbudowę masy liści i korzeni, jednak kosztem ich polaryzacji. Rozpoczęta w pierwszej połowie września kampania cukrownicza przebiegała bez zakłóceń w planowanych terminach. W większości rejonów uprawy buraków cukrowych zbiór zakończono w pierwszej połowie listopada. Powierzchnia uprawy tych warzyw była nieco większa od poprzedniorocznej i wyniosła 241 tys. ha. Zbiory buraków cukrowych ocenia się na 13,7 mln ton, a więc o 4% mniej od otrzymanych w 2018 roku.
 
W okresie pierwszych trzech miesięcy bieżącego sezonu produkcja cukru w Polsce kształtowała się na poziomie minimalnie większym niż przed rokiem, do czego przyczyniły się przeważnie sprzyjające warunki pogodowe w trakcie trwania kampanii cukrowniczej. Zgodnie z danymi GUS w od września do listopada 2019 r. w Polsce wyprodukowano łącznie 1,4 mln ton cukru, czyli o 4% więcej niż w tym samym okresie sezon wcześniej.
 
W całym obecnym sezonie produkcja cukru w Polsce będzie prawdopodobnie niższa niż w sezonie 2018/2019 ze względu na spadek zbiorów buraków cukrowych z produkcji krajowej oraz mniejszy plon biologiczny cukru w korzeniach. Analitycy KOWR oceniają, że w omawianym czasie produkcja cukru w Polsce wyniesie nieco ponad 2 mln ton względem 2,2 mln ton w sezonie 2018/2019.


Tagi:
źródło: