Wzrost produkcji margaryn w 2010 roku

Według danych, produkcja margaryn oraz mieszanek do smarowania pieczywa posiadających niską bądź obniżoną zawartość tłuszczów w średnich oraz dużych firmach osiągnęła poziom 375 tysięcy ton.

Wzrost produkcji margaryn w 2010 roku


W porównaniu z rokiem wcześniejszym jest to wzrost rzędu 9 procent. Niemniej jednak, wstępne wyniki badań wskazują na obniżenie sprzedaży w stosunku do analogicznego miesiąca roku poprzedniego. Wtedy to zakłady wyprodukowały blisko 24,1 tysiąca ton margaryn, czyli o ponad 2 procent mniej w rocznej relacji.


Natomiast ostatnimi laty zaobserwowano nie tylko wzrost znaczenia eksportu margaryn, ale także i zwiększenie importu.


Jednakże Polska w dalszym ciągu pozostaje zdecydowanie eksporterem netto margaryn w ujęciu ilościowym oraz wartościowym.


Jak twierdzą analitycy, otóż to właśnie popyt importowy, który w utrzymywał się na wysokim poziomie mógł być jedną z przyczyn wzrostu wytwórczości margaryn w poprzednim roku.




Tagi: