Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Pronar 5112
2011-01-04 -
STRIP-TILL INRO
2019-08-27 -
System nawilżania - panele parujące
2012-11-28 -
Szlifierka kątowa 1450W WG2049
2014-08-05 -
Opony rolnicze AGRO-F marki Dębica
2016-03-02
Wzrost produkcji margaryn w 2010 roku
Według danych, produkcja margaryn oraz mieszanek do smarowania pieczywa posiadających niską bądź obniżoną zawartość tłuszczów w średnich oraz dużych firmach osiągnęła poziom 375 tysięcy ton.

W porównaniu z rokiem wcześniejszym jest to wzrost rzędu 9 procent. Niemniej jednak, wstępne wyniki badań wskazują na obniżenie sprzedaży w stosunku do analogicznego miesiąca roku poprzedniego. Wtedy to zakłady wyprodukowały blisko 24,1 tysiąca ton margaryn, czyli o ponad 2 procent mniej w rocznej relacji.
Natomiast ostatnimi laty zaobserwowano nie tylko wzrost znaczenia eksportu margaryn, ale także i zwiększenie importu.
Jednakże Polska w dalszym ciągu pozostaje zdecydowanie eksporterem netto margaryn w ujęciu ilościowym oraz wartościowym.
Jak twierdzą analitycy, otóż to właśnie popyt importowy, który w utrzymywał się na wysokim poziomie mógł być jedną z przyczyn wzrostu wytwórczości margaryn w poprzednim roku.
