Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Ładowarka teleskopowa GiANT 4548 TENDO HD
2013-01-09 -
Prasa belująca Z562 – stałokomorowa
2016-01-08 -
CIĄGNIKI Seria 5 D Keyline
2020-02-13 -
Hale rolnicze Typ DELTA I/I+
2020-05-05
Wzrost produkcji margaryn w 2010 roku
Według danych, produkcja margaryn oraz mieszanek do smarowania pieczywa posiadających niską bądź obniżoną zawartość tłuszczów w średnich oraz dużych firmach osiągnęła poziom 375 tysięcy ton.

W porównaniu z rokiem wcześniejszym jest to wzrost rzędu 9 procent. Niemniej jednak, wstępne wyniki badań wskazują na obniżenie sprzedaży w stosunku do analogicznego miesiąca roku poprzedniego. Wtedy to zakłady wyprodukowały blisko 24,1 tysiąca ton margaryn, czyli o ponad 2 procent mniej w rocznej relacji.
Natomiast ostatnimi laty zaobserwowano nie tylko wzrost znaczenia eksportu margaryn, ale także i zwiększenie importu.
Jednakże Polska w dalszym ciągu pozostaje zdecydowanie eksporterem netto margaryn w ujęciu ilościowym oraz wartościowym.
Jak twierdzą analitycy, otóż to właśnie popyt importowy, który w utrzymywał się na wysokim poziomie mógł być jedną z przyczyn wzrostu wytwórczości margaryn w poprzednim roku.
