Unijny handel rolno-spożywczy (styczeń 2016)

W styczniu br. wartość towarów rolno-spożywczych wysłanych z krajów UE wyniosła 9,3 mld EUR, czyli była minimalnie wyższa niż przed rokiem. Jak podaje FAMMU/FAPA, największa zwyżka dotyczyła mięsa wieprzowego, warzyw oraz produktów mięsnych sklasyfikowanych, jako podroby oraz pozostałe mięso.

Unijny handel rolno-spożywczy (styczeń 2016)

Handel rolno-spożywczy

W odniesieniu od grudnia 2015 r. w styczniu br. wartość eksportu tych towarów zmalała. Obniżka wartości związana była ze skórami i skórkami - o 96 mln EUR, a także proszków mlecznych oraz cukru.

W obrębie ostatnich 12 miesięcy wartość towarów rolno-spożywczych wywiezionych ze Wspólnoty osiągnęła kwotę 129 mld EUR, a zatem była o 6% większa w porównaniu z podobnym okresem rok wcześniej.

W styczniu br. zaobserwowano zwiększenie się wartości wywozu tych towarów do Stanów Zjednoczonych, Chin, niektórych państw z Afryki Północnej oraz na Bliski Wschód, w tym do Iranu. Obniżyła się za to wartość dostarczanych produktów rolno-spożywczych z Unii do Hongkongu, Algierii, Korei Południowej, a także do Rosji.

W tym samym czasie wartość importu towarów rolno-spożywczych przywiezionych do Wspólnoty zmalała z 9,3 mld EUR do 9,2 mld EUR. Redukcja dotyczyła przede wszystkim zakupów z Kanadyoraz Brazylii. Zwiększyła się za to wartość wwozu tych towarów z Ukrainy oraz Stanów Zjednoczonych.

Unijny bilans handlu towarami rolno-spożywczymi w styczniu br. wykazywał niewielką przewagę po stronie eksportu w porównaniu z deficytem zaobserwowanym w styczniu 2015 r. Nadwyżka w handlu za ostatnie 12 miesięcy wyniosła 16 mld EUR.



Tagi:
źródło: