| Autor: redakcja1

Spadek eksportu produktów mleczarskich z Nowej Zelandii

Według danych GTA (za Komisją Europejską) w I kw. 2017 r. eksport większości kategorii produktów mleczarskich z Nowej Zelandii był mniejszy ni˙z w analogicznym okresie przed rokiem.

Spadek eksportu produktów mleczarskich z Nowej Zelandii
W pierwszych trzech miesiącach br. z Nowej Zelandii sprzedano 45,6 tys. t masła i tłuszczów maślanych, czyli aż o 27% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wywóz odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) zmniejszył się o 22%(r/r) do 77,6 tys. t, a serów spadł o 16%(r/r) do 59,5 tys. t.
 
W I kw. 2017 r. eksport pełnego mleka w proszku (PMP) z Nowej Zelandii (największego eksportera tego produktu na świecie) był o 9% mniejszy niż w I kw. 2016 r. i wyniósł 236 tys. t.
 
Zdaniem ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, tak znacząco mniejsza sprzedaż zagraniczna produktów mleczarskich z Nowej Zelandii w I kw. br., związana była przede wszystkim z mniejszymi dostawami mleka do mleczarni w ostatnim kw. 2016 r. i na początku br. oraz pogorszeniem relacji cenowych w stosunku do produktów z UE.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!