Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Nowy Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych (CCSCH) jest...

Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych (CCSCH) jest najmłodszym z ciał pomocniczych tej międzynarodowej organizacji. Propozycja jego powołania została zgłoszona przez Indie na 35. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO) w 2012 roku i formalnie zaakceptowana rok później na tym samym forum.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Głównym zadaniem Komitetu jest opracowanie globalnych norm jakościowych dla przypraw oraz ziół kulinarnych, w celu ułatwienia przepływu ww. towarów oraz zapewnienia uczciwych praktyk handlowych. Kwestie związane z bezpieczeństwem i higieną powyższych produktów oraz ich znakowaniem są w kompetencji innych kodeksowych Komitetów.

Pierwsza sesja CCSCH, w której wzięło udział ponad 100 delegatów z 40 państw, odbyła się w Kochi (Indie) w dniach 11-14 lutego 2014 roku. Podczas spotkania ustalenia wymagało wiele kwestii proceduralnych związanych z funkcjonowaniem Komitetu. Zdecydowano między innymi, że CCSCH będzie obradował na pięciodniowych posiedzeniach odbywających się średnio raz na 18 miesięcy. Ponadto Nigeria złożyła propozycję współgoszczenia Komitetu w przyszłości. Jednak kluczowym elementem powyższej sesji było wskazanie produktów, dla których w pierwszej kolejności będą opracowane normy.

Po wnikliwym przeanalizowaniu wszystkich nadesłanych przed sesją propozycji, zdecydowano o rozpoczęciu prac nad normami na: pieprz (czarny, biały i zielony), kumin/kmin rzymski, oregano oraz tymianek. Według roboczego harmonogramu wyznaczonego przez Komitet, formalne zatwierdzenie pierwszych standardów przez KKŻ FAO/WHO powinno nastąpić już w 2017 roku. Dodatkowo Indie podjęły przygotowania dokumentu dyskusyjnego zawierającego propozycję usystematyzowania przypraw i ziół poprzez podzielenia ich na grupy, co w przyszłości pozwoliłoby na opracowywanie norm dla konkretnych kategorii produktów.

Warto również zaznaczyć, że pomiędzy kolejnymi spotkaniami Komitetu we wszystkich opisanych wcześniej kwestiach trwały konsultacje za pośrednictwem elektronicznych Grup Roboczych oraz przeprowadzono kilka tur zbierania komentarzy do tematycznych dokumentów.

Niebawem w dniach 14-16 września 2015 roku w Goa (Indie) rozpocznie się kolejna sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych. Poza kontynuacją rozpoczętych prac, Komitet będzie rozpatrywał nowe propozycje opracowania norm dla dziewięciu produktów: bazylii, kolendry, odwodnionych papryk chili, odwodnionego i suszonego czosnku, odwodnionego i suszonego imbiru, gałki muszkatołowej, szafranu, goździków oraz suszonego w całości imbiru, a także  imbiru mielonego.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +3 pkt. razem głosów: 3





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Światowy rynek czosnku pod silnym wpływem sytuacji w Chinach
  • Światowy rynek czosnku pod silnym wpływem sytuacji w Chinach

    W obrębie ostatniej dekady, z uwagi właściwości aromatyczne jak i lecznicze popyt na czosnek w Europie stale rośnie.
  • Czosnek i jego bogactwo
  • Czosnek i jego bogactwo

    Zima i przedwiośnie to czas, w którym wszyscy odczuwamy mocny atak wirusów i bakterii, co skutkuje przeziębieniami, łapaniem różnych infekcji. Często szczególnie masowe zachorowania dotykają...
  • Naturalna odporność
  • Naturalna odporność

    Kiedy w 1929 roku Aleksander Fleming odkrył penicylinę, w medycynie i weterynarii rozpoczęła się nowa era. Antybiotyki zaczęto dodawać do pasz dla zwierząt, podejmowano próby leczenia za ich...
  • Za co ceni się imbir?
  • Za co ceni się imbir?

    Imbir do niedawna był przyprawą, która kojarzyła nam się z ciastkami wypiekanymi na święta i grzanym piwem. W ostatnim czasie ta korzenna przyprawa zadomowiła się na dobre w naszej kuchni...
  • Zasady zbioru i utrwalania surowców
  • Zasady zbioru i utrwalania surowców

    Zioła uprawiane w ogrodzie charakteryzują się dużą różnorodnością, surowcami leczniczymi lub przyprawowymi mogą być ich różne części – kwiaty, liście, owoce, nasiona, kłącza i...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl