| Autor: redakcja1

Nowy Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych

Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych (CCSCH) jest najmłodszym z ciał pomocniczych tej międzynarodowej organizacji. Propozycja jego powołania została zgłoszona przez Indie na 35. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO) w 2012 roku i formalnie zaakceptowana rok później na tym samym forum.

Nowy Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych
Głównym zadaniem Komitetu jest opracowanie globalnych norm jakościowych dla przypraw oraz ziół kulinarnych, w celu ułatwienia przepływu ww. towarów oraz zapewnienia uczciwych praktyk handlowych. Kwestie związane z bezpieczeństwem i higieną powyższych produktów oraz ich znakowaniem są w kompetencji innych kodeksowych Komitetów.

Pierwsza sesja CCSCH, w której wzięło udział ponad 100 delegatów z 40 państw, odbyła się w Kochi (Indie) w dniach 11-14 lutego 2014 roku. Podczas spotkania ustalenia wymagało wiele kwestii proceduralnych związanych z funkcjonowaniem Komitetu. Zdecydowano między innymi, że CCSCH będzie obradował na pięciodniowych posiedzeniach odbywających się średnio raz na 18 miesięcy. Ponadto Nigeria złożyła propozycję współgoszczenia Komitetu w przyszłości. Jednak kluczowym elementem powyższej sesji było wskazanie produktów, dla których w pierwszej kolejności będą opracowane normy.

Po wnikliwym przeanalizowaniu wszystkich nadesłanych przed sesją propozycji, zdecydowano o rozpoczęciu prac nad normami na: pieprz (czarny, biały i zielony), kumin/kmin rzymski, oregano oraz tymianek. Według roboczego harmonogramu wyznaczonego przez Komitet, formalne zatwierdzenie pierwszych standardów przez KKŻ FAO/WHO powinno nastąpić już w 2017 roku. Dodatkowo Indie podjęły przygotowania dokumentu dyskusyjnego zawierającego propozycję usystematyzowania przypraw i ziół poprzez podzielenia ich na grupy, co w przyszłości pozwoliłoby na opracowywanie norm dla konkretnych kategorii produktów.

Warto również zaznaczyć, że pomiędzy kolejnymi spotkaniami Komitetu we wszystkich opisanych wcześniej kwestiach trwały konsultacje za pośrednictwem elektronicznych Grup Roboczych oraz przeprowadzono kilka tur zbierania komentarzy do tematycznych dokumentów.

Niebawem w dniach 14-16 września 2015 roku w Goa (Indie) rozpocznie się kolejna sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych. Poza kontynuacją rozpoczętych prac, Komitet będzie rozpatrywał nowe propozycje opracowania norm dla dziewięciu produktów: bazylii, kolendry, odwodnionych papryk chili, odwodnionego i suszonego czosnku, odwodnionego i suszonego imbiru, gałki muszkatołowej, szafranu, goździków oraz suszonego w całości imbiru, a także  imbiru mielonego.


Tagi:
źródło: