Rynek ekologicznej żywności we Francji

Miniony rok (2012) okazał się być korzystny dla francuskiego sektora ekologicznego - podaje FAMMU/FAPA.

Rynek ekologicznej żywności we Francji
Jak wynika z danych przedstawionych przez organizację Agence Bio, 64% konsumentów zakupiło bowiem produkty ekologiczne, a ilość konsumentów, którzy regularnie je kupowali wzrosła z 40% w 2011 roku do 43% w 2012 roku.
 
Również obszar przeznaczony pod eko rolnictwo wzrósł o ponad 1 mln ha wobec przyrostu 975 tysięcy ha w 2011 roku. Natomiast certyfikat produkcji ekologicznej w latach 2008-2013 otrzymało 500 tysięcy ha.
 
Z kolei udział ekologicznych produktów z importu spadł we Francji do 30%, a rodzimi producenci wyprodukowali większość ekologicznych owoców i warzyw (52%), jaj (99%), produktów nabiałowych (89%) oraz chleba i mąki (68%).

W 2012 roku rynek produktów ekologicznych we Francji miał wartość 4,1 mld Euro albo 2,4% wartości rynku spożywczego. Zatem rynek ten wyraźnie wzrósł od 2007 roku, kiedy miał 1,3% udział - informuje FAMMU/FAPA.


Tagi:
źródło: