Rolnictwo ekologiczne

  • 2023-08-17

    Rolnictwo ekologiczne – korzystne zmiany w zasadach

    Współczynnik obsady zwierząt na danej powierzchni obniżono z 0,5 DJP do 0,3 DJP. To oznacza, że więcej rolników może otrzymać dopłaty w ramach trzech pakietów dotyczących płatności ekologicznych. Trzeba tylko do 31 sierpnia za pośrednictwem aplikacji eWniosekPlus złożyć stosowną zmianę.

  • 2022-01-26

    Rośnie dostępność żywności ekologicznej. Coraz częściej kupujemy ją w dyskontach

    W minionym roku na rynku żywności ekologicznej obserwowaliśmy niepokój spowodowany pandemią i inflacją. Klienci szukali oszczędności. Jednocześnie zwiększała się dostępność produktów bio, głównie dzięki rozszerzaniu oferty w dyskontach. Bardziej powszechna stawała się też wiedza o produktach ekologicznych. W efekcie rynek odnotował wzrost o ok. 10%. Rosła sprzedaż...

  • 2021-09-27

    OZE i ochrona klimatu na obszarach wiejskich – doświadczenia krajów Europy Środkowej

    W Grodnie k. Międzyzdrojów, w ramach IV Międzynarodowej Konferencji Energetyka, Środowisko, Rolnictwo, odbyła się debata poświęcona OZE i ochronie klimatu na obszarach wiejskich. Uczestniczył w niej minister Grzegorz Puda. Organizatorem konferencji była Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Agro Promotion SA oraz Konsulat Generalny Węgier w Gdańsku.

  • 2021-05-27

    Ekologiczne gospodarstwa rolne

    Rolnictwo ekologiczne to przyjazna środowisku, zrównoważona produkcja rolnicza.

  • 2021-02-26

    Mieczysław Babalski – popularyzator prastarych zbóż

    W Pokrzydowie święto jakości jest codziennie prapszenice uprawiane w Mezopotamii i na Pojezierzu Brodnickim makarony – pokarm sycący i lek „Ekołan” do świadomych konsumentów.

  • 2020-07-29

    Gospodarstwa ekologiczne

    Po przystąpieniu Polski do UE nastąpił dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego. Na przestrzeni lat 2004–2013 liczba gospodarstw stosujących ekologiczne metody produkcji, tj. produkcja certyfikowana oraz w trakcie przestawiania na metody ekologiczne, a także obszar ekologicznych użytków rolnych zwiększyły się ponad siedmiokrotnie. Od 2014 r. notowana jest trend zniżkowy.

  • 2020-06-18

    Co trzykrotne zwiększenie produkcji ekologicznej do 2030 r. oznacza z punktu widzenia rolnika prowadzącego gospodarstwo ekologiczne?

    Komisja Europejska opublikowała w końcu strategie dotyczące przyszłości rolnictwa w UE. Zawarła w nich bardzo ambitne cele w zakresie rolnictwa ekologicznego. Wśród nich znalazło się założenie, w ramach którego do 2030 r. 25% gruntów rolnych ma zostać przeznaczone pod produkcję ekologiczną. Są to wygórowane ambicje, a realizacja tego celu będzie wymagała ogromnych...

  • 2020-06-16

    Cel na 2030 r. – Zostawić rolników odłogiem

    Dwa tygodnie temu, Komisja przedstawiła dwie ambitne strategie - strategię różnorodności biologicznej oraz strategię „Od pola do stołu”. Dokumenty te odnoszą się do wielu ważnych kwestii dla rolnictwa w Europie i jego przyszłości. Oczekiwaliśmy konkretnych rozwiązań i szczegółowych odpowiedzi. Zamiast tego otrzymaliśmy teoretyczne, niespójne cele oraz surrealistyczne...

  • 2020-04-25

    Gospodarstwa ekologiczne

    Rolnictwo ekologiczne to przyjazna środowisku, zrównoważona produkcja rolnicza. Dzięki kontrolowanym sposobom produkcji oraz uprawie bez nawozów syntetycznych i chemicznych środków ochrony roślin, wpływa korzystnie na środowisko naturalne, tj. wspomaga zachowanie bioróżnorodności i ochronę zasobów naturalnych.

  • 2019-02-01

    Rynek żywności ekologicznej przechodzi kryzys

    Niestety wielkość powierzchni upraw ekologicznych systematycznie spada, a rynek znajduje się w kryzysie. Tempo sprzedaży biożywności jest w sumie na wysokim poziomie, ale ma w tym udział większy import.

  • 2019-01-15

    Żywność ekologiczna zawiera czterokrotnie mniej pestycydów niż konwencjonalna

    Produkty ekologiczne zawierają czterokrotnie mniej pestycydów niż żywność tradycyjna, są bogatsze w składniki odżywcze.

  • 2018-12-21

    Oxytree TANIEJ tylko do końca grudnia

    Szybko rosnące drzewo przyrasta nawet 3 metry rocznie, odrasta po ścięciu i produkuje nawet 10 razy więcej tlenu. Sadzone na plantacji staje się źródłem drewna, traktowane jako drzewo ozdobne doskonale sprawdza się w ogrodzie.

  • 2018-08-23

    Eko rolnictwo

    Na przykładzie marchewki jak rozpoznać eko marchewkę? Jak rozpoznać, że pochodzi z eko rolnictwa lub inaczej gospodarstwa ekologicznego?