| Autor: redakcja1

Produkcja i przerób rzepaku w sezonie 2013/2014

Według oceny Oil World z lutego, w sezonie 2013/2014 globalne zbiory nasion i owoców 7 najważniejszych roślin oleistych zwiększą się o 5,3% do 483,5 mln ton, czyli o 7,4 mln ton mniej w odniesieniu do przewidywań sprzed miesiąca, ale nadal będą o 24,4 mln ton wyższe niż w sezonie wcześniejszym - podaje Magdalena Bodył i Ewa Rosiak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Produkcja i przerób rzepaku w sezonie 2013/2014
Zmniejszono szacunki zbiorów dla soi o 7,8 mln ton i kopry o 0,1 mln ton, a podniesiono dla rzepaku o 0,3 mln, orzeszków ziemnych i ziaren palmowych po 0,1 mln ton. Obniżono prognozy tego ziarna we wszystkich krajach Ameryki Południowej, w tym największy spadek dotyczył Brazylii, bo wynoszący 4,5 mln ton.
 
W Rynku Rolnym podano także, że globalne zużycie nasion i owoców 7 głównych roślin oleistych zwiększy się o 3,8% do 468,9 mln ton i będzie o 14,6 mln ton niższe od ich produkcji. Zapasy na koniec sezonu będą na poziomie 89,8 mln ton w stosunku do 75,1 mln ton przed rokiem i 67,6 mln ton przed dwoma laty.
 
Krajowy przerób rzepaku w 2013 r. był sporo wyższy niż w roku minionym. Duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego zatrudniające 50 i więcej osób stałej załogi, wyprodukowały w minionym roku 968 tys. ton surowego oleju rzepakowego, a więc o 43% więcej niż w poprzednim roku.
 
Z danych zebranych przez Bodył i Rosiak wynika, że od sierpnia przerób rzepaku przekracza 100 tys. ton lub jest bliski tej wielkości, podczas gdy w pierwszych siedmiu miesiącach ubiegłego roku był w granicach od 47 do 76 tys. ton. Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego w tych zakładach wyniosła 642 tys. ton i była o 18% wyższa niż przed rokiem, przy czym na cele spożywcze wzrosła o 13% do 438 tys. ton, a na techniczne o 30% do 204 tys. ton. Produkcja margaryn zwiększyła się o 4% do 419 tys. ton.


Tagi:
źródło: