| Autor: redakcja1

Prognozy produkcji soi dalej rekordowe

W kwietniu br. USDA przedstawiło comiesięczne oceny zbiorów oleistych, w tym soi na świecie. Prognozy globalnej produkcji soi w sezonie 2015/2016 w obrębie minionego miesiąca zaobserwowały spadek o 0,06 mln ton i pozostały na poziomie około 320,2 mln ton względem 319,6 mln ton w poprzednim sezonie.

Prognozy produkcji soi dalej rekordowe

Zbiory soi na świecie

Jak wskazuje FAMMU/FAPA, szacunki zwiększenia się produkcji w Argentynie rekompensowały obniżkę dla Indii i Chin. Oznacza to w dalszym ciągu rekordowy poziom o 0,6 mln ton większy od poprzedniego sezonu.

W marcowej prognozie USDA zmieniło materializujące się zbiory soi w Ameryce Płd. tj. w Argentynie prognozy wzrosły o 0,5 mln ton do 59 mln ton w stosunku do 61,4 mln ton sezon wcześniej, w Brazylii podobnie jak miesiąc wcześniej zakłada się 100 mln ton w porównaniu do 97,2 mln, a w Paragwaju 8,8 mln ton wobec 8,1 mln ton.
 
Przez miesiąc USDA minimalnie obniżyło przewidywania globalnego przerobu soi o 0,1%, ale podniosło spożycia o 0,2% oraz eksportu o 1,1%. Światowe zapasy końcowe zwiększono o 0,2% do 79 mln ton. W obrębie sezonu 2015/2016 zapasy soi wzrosną do końca tego sezonu o 1,3 mln ton, co oznacza też poziom globalnej nadprodukcji soi.

O 1 mln ton, choć miesiąc wcześniej o 1,5 mln ton, zwiększono szacunki przywozu soi przez Chiny w sezonie 2015/2016, które mają się znaleźć na rekordowym poziomie 83 mln ton w porównaniu do 78,4 mln ton sezon wcześniej.

Zbiory oleistych w sezonie 2015/2016

W sezonie 2015/2016 globalna produkcja oleistych powinna się obniżyć o 9,8 mln ton z rekordowego poziomu 536,8 mln ton do 527 mln ton. Oznacza to miesięczną marginalną zwyżkę prognoz o 0,1 mln ton, w tym minimalny spadek dla soi, wzrost dla rzepaku dzięki przyrostom w UE i Chinach oraz słonecznika.
 
Podaż surowców oleistych powinna zwiększyć się z 614 mln ton sezon wcześniej do 618,7 mln ton. Zapasy oleistych pod koniec sezonu 2015/2016 prawdopodobnie zmaleję o 2,3 mln ton do 89,4 mln ton.



Tagi:
źródło: