| Autor: mikolaj

WWF: Soja z nieodpowiedzialnych źródeł zalewa Europę

Europejskie firmy, korzystające z soi w swoim łańcuchu dostaw - producenci pasz, producenci produktów pochodzenia zwierzęcego oraz sieci handlowe - nie podejmują wystarczających działań, aby ograniczać negatywny wpływ upraw soi na cenne ekosystemy w Ameryce Południowej, jak Amazonia i Cerrado – informuje międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF.

WWF: Soja z nieodpowiedzialnych źródeł zalewa Europę

Kolejna edycja Rankingu firm wykorzystujących soję, sporządzanego przez WWF, została opublikowana przed coroczną konferencją Okrągłego Stołu na rzecz Odpowiedzialnego Sektora Soi (Round Table on Responsible Soy- RTRS). Ranking wyłonił 16 firm, które osiągnęły najwyższy wynik i wyróżniają się na rynku europejskim, jako przedsiębiorstwa dbające o pozyskiwanie soi w sposób zrównoważony.

Ranking WWF firm wykorzystujących soję ocenia 133 największe przedsiębiorstwa (producenci pasz, producenci mięsa, jaj i nabiału oraz sieci handlowe). Punktacja dotyczy działań podejmowanych przez firmy w kierunku pozyskiwania soi w sposób, który nie przyczynia się deforestacji i niszczenia cennych ekosystemów. Przy punktacji firm pod uwagę brana była transparentność w ocenianiu ilości używanej soi, udział certyfikowanej soi w łańcuchu dostaw oraz działania podejmowane na rzecz przeciwdziałania wylesianiu. Ranking oceniał firmy z 9 europejskich krajów: Belgii, Danii, Finlandii, Francji, Holandii, Polski, Szwecji, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii.


W Polsce wyniki rankingu wskazują, że firmy nie podejmują jeszcze kroków w kierunku pozyskiwania soi certyfikowanej, a świadomość tego problemu wśród polskich przedsiębiorstw jest znikoma. Spośród 19 największych firm produkujących i sprzedających żywność w Polsce, tylko dwie wypełniły kwestionariusz dostarczony przez WWF.

- Martwi nas fakt, że na polskim rynku wciąż brakuje produktów, które powstały bez narażania cennych ekosystemów - mówi Jakub Skrzypczyk z WWF Polska - oczekujemy, że Ranking nie tylko uświadomi polskie społeczeństwo na temat zagrożeń płynących z nieodpowiedzialnych upraw soi, ale też zmotywuje firmy do podjęcia zobowiązań.

Większość konsumentów nie zdaje sobie sprawy z tego, że przeciętny Europejczyk spożywa 61 kilogramów soi rocznie, głównie poprzez spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, gdzie zwierzęta karmione były paszą zawierającą soję. Nie wiemy również, jaki ma to wpływ na przyrodę Ameryki Południowej. W większości przypadków, konsumenci nie dostają informacji o tym, że produkty, które jedzą przyczyniają się do wylesiania.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!