| Autor: redakcja1

Eksport owoców i orzechów z USA

USDA ocenia wartość amerykańskiego eksportu owoców (cały kod CN 08, obejmujący również orzechy) w 2017 r. na 1,5 mld USD, z czego do Chin wysłano owoców (kod CN 08) za 488 mln USD, a do Hongkongu za 1,5 mld USD.

Eksport owoców i orzechów z USA
W ujęciu wartościowym ze Stanów do Chin najwięcej wywozi się orzechów. W tej grupie przeważają orzechy pistacjowe i migdały. Zdaniem USDA, w 2017 r. USA wyeksportowały do Chin orzechy warte 242,5 mln USD, tj. 2,52% całego eksportu orzechów z USA. Z kolei aż 12,74% orzechów za kwotę 1 250 mln USD wysłano w minionym roku z USA do Hongkongu, tj. główny importer orzechów z USA. Co ciekawe, dla Hongkongu, USA jest też czołowym dostawcą tego produktu 84,3% wszystkich importowanych orzechów sprowadzanych jest ze Stanów.
 
W sumie w 2017 r. USA wywiozły owoce niecytrusowe za 6424,99 mln USD, z czego do Chin 4,13% za 325,94 mln USD, a do Hongkongu 4,8% za 343,68 mln USD. W tej grupie szczególnie ciekawe są dane odnoszące się do eksportu jabłek. Świeżych jabłek Amerykanie wyeksportowali do Hongkongu 38,8 tys. t za 20,73 mln USD, co stanowi 4,3% całego wywozu USA i oznacza, że Hongkong jest 6-tym odbiorcą jabłek z USA, a więc zaraz za Meksykiem, Kanadą, Tajwanem, Indiami i Emiratami Arabskimi. Do Chin, Amerykanie sprzedali w 2017 r. 1,8 tys. t jabłek za 12,2 mln USD, czyli i 1,6% całego eksportu z USA.
 


Tagi:
źródło: