| Autor: redakcja1

Kolejne letnie odmiany jabłek na rynku

Na Rynku Hurtowym w Broniszach pojawiają się kolejne letnie odmiany jabłek. Jedną z nich jest odmiana PIROS.

Kolejne letnie odmiany jabłek na rynku
Piros to obecnie najpopularniejsza odmiana letnia, powstała ze skrzyżowania odmiany Helios z odmianą Apollo. Owoce typowo deserowe, bardzo soczyste, kruche o lekko kwaśnym smaku. Skórka okraszona mocno czerwonym rumieńcem. Za kilogram Pirosa zapłacimy 2 złote. (opakowania po 15 kilogramów).
 
W ostatnich dniach oferta jabłek została poszerzona o odmiany takie jak Katja, July Red czy Jerseymac.
 
Katja ma owoce średniej wielkości, skórka czerwona z żółtymi akcentami, cienka. Miąższ biały, bardzo soczysty, delikatnie kwaskowaty z nutą truskawki, bardzo smaczny. Jabłka typowo deserowe, ale także dobre na soki i do ciast.
 
July Red letnia odmiana pochodzenia amerykańskiego, otrzymania w wyniku wielokrotnych krzyżowań odmiany Melba. Owoce średniej wielkości, kuliste lub kulistostożkowate. Skórka owoców gładka, błyszcząca, prawie cała pokryta czerwonym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, kruchy, soczysty, słodkowowinny, aromatyczny i smaczny.
 
Jerseymac to także odmiana amerykańskiego pochodzenia. Owoce smaczne, typowo deserowe, o kulistym kształcie, średnie lub małe. Mają jasnożółtą skórkę pokrytą jasnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ owoców kremowy, aromatyczny, soczysty i winny.
 
Od kilku dni w  sprzedaży są jabłka odmian Paulared, Delicates i wkrótce Celesta.
 
Paulared odmiana pochodzenia amerykańskiego. Jabłka są kuliste, mają gładką błyszczącą skórkę z ciemnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Owoce duże lub średniej wielkości. Miąższ smaczny biały lub kremowy, soczysty z lekkim aromatem. Jabłka po zbiorze dość twarde z czasem miękną.
 
Coraz większą popularność i uznanie wśród konsumentów zdobywa odmiana Celesta (Delcorf) i jej mutanty jak Delbarestivale.
 
Owoce średniej wielkości, kształt cylindryczny. Skórka gładka, błyszcząca, zielonożółta, pokryta czerwonym paskowanym rumieńcem. Przetchlinki śrenio duże. Miąższ kremowy, chrupiący, słodkawokwaśny, bardzo smaczny.
 
Odmianą tą możemy przetrzymać w zwykłej chłodni do października, a w KA (kontrolowana atmosfera) do grudnia.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!