| Autor: redakcja1

Mniej jabłek w Turcji

W sezonie 2014/2015 zbiory jabłek w Turcji spadły o 23% w stosunku do poprzednio sezonowych kształtując się na poziomie 2,23 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.

Mniej jabłek w Turcji

Zbiory jabłek w Turcji


W poprzednim sezonie zebrano ich 2,9 mln ton. W tureckich zbiorach dominują głównie dwie odmiany Red Delicious - 50% zbiorów oraz Golden Delicious – 33% zbiorów.

 

W Turcji blisko 90% lokalnych zbiorów jabłek kierowane jest do bezpośredniego spożycia na krajowym rynku, z kolei 5% trafia do przetwórstwa w postaci soku, a pozostała ilość jest eksportowana.

 

W sezonie 2014/2015 do konsumpcji powinno zostać skierowane 2,09 mln ton jabłek, a więc to zdecydowanie mniej w odniesieniu poprzedniego sezonu kiedy wielkość ta wynosiła 2,6 mln ton.

 

Do przetwórstwa skierowana zostanie identyczna co w poprzednim sezonie ilość 100 tys. ton jabłek, a na wysyłkę trafi ich jedynie 40 tys. ton wobec ponad 200 tys. ton w sezonie 2013/2014. Import jabłek w Turcji jest marginalny i w obecnym sezonie wyniesie tyle samo co w poprzednich latach, tj. 2 tys. ton.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!