Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Zwijak do węża
2013-12-13 -
Traktorek Shibaura P21S
2011-12-19 -
Rębak bębnowy Skorpion 350 RB - Teknamotor
2014-10-09 -
Czosnek AGROSAD
2020-10-05 -
pługi śnieżne
2014-11-04
Właściwości odżywcze orzechów
Orzechy włoskie podobnie jak i laskowe mają mnóstwo składników odżywczych niezbędnych w codziennej diecie. Orzechy zawierają białka i składniki mineralne, w tym również potas, wapń i magnez. Są doskonałym źródłem witamin A, C, E. Dostarczają błonnik oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe przez co skutecznie zmniejszają poziom cholesterolu we krwi.

Właściwości odżywcze orzechów włoskich i laskowych
Ponadto, jak zaznacza Danuta Łabędź z MODR, sprzyjająco wpływają na układ krwionośny, a także zapobiegają atakom serca oraz zmniejszają poziom cukru we krwi. Podnoszą sprawność intelektualną, łagodzą stany depresyjne i poprawiają nastrój. Z uwagi na to, że są wysokokaloryczne, powinny być konsumowane regularnie, ale z umiarem.
Z uwagi na wysoką zawartość olejów możliwości przechowywania orzechów są bardzo ograniczone z powodu ich podatności na jełczenie. W związku z tym, świeże powinno się kupować w nieznacznych ilościach. Najlepiej jest nabywać je w łupinach, gdyż można je przechowywać w ten sposób nawet przez pół roku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, a do tego bardzo dobrze nadają się metalowe szczelnie zamykane pojemniki. Orzechy obrane z łupin szybko tracą swoje wartości odżywcze pod działaniem tlenu, przez co należy je zużyć w czasie 4-6 dni. Jeszcze bardziej wrażliwe na utlenianie są orzechy tarte i mielone. Dlatego też rozdrabnia się je bezpośrednio przed użyciem. Z kolei niedojrzałe lub źle przechowywane mogą być szkodliwe.
Można je jeść same, albo dodawać do wielu słodkich i pikantnych potraw. W całości lub tarte dodaje się do sałatek, deserów, puree, sufletów, jak i również do ciast i chleba. W trakcie prażenia nabierają intensywniejszego smaku, ale za to tracą wartości odżywcze.
