Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Wykrywacz Mastitis DRAMIŃSKI MD4X4Q2
2021-11-29 -
Hale namiotowe rolnicze typ BETA I
2020-05-11 -
Przetrząsacz SIP SPIDER 815|8 HS
2020-01-14 -
Sorbent Ol-Ex kostki OE 3
2016-05-05 -
Traktorek Iseki TU160F 4x4
2012-01-10
Pomidor liderem wśród warzyw w Niemczech
Jak poinformowały niemieckie źródła - pomidor to najchętniej spożywane warzywo w Niemczech.
W sezonie 2012/2013 średnio na 1 Niemca przypadło spożycie na poziomie 20,6 kg, przy czym około 6,7 kg stanowił pomidor świeży, a pozostałe 13,9 kg to przetwory pomidorowe.
Biorąc pod uwagę liczbę obywateli Niemiec i ich średnioroczne spożycie pomidorów oraz przetworów pomidorowych wynik jednoznacznie informuje, iż roczne zapotrzebowanie na te produkty to nawet około 1,7 mln ton.
Dla porównania Niemcy produkują corocznie jedynie około 3,6% łącznego popytu na pomidory świeże, a w sezonie 2012/2013 lokalna produkcja pomidorów to zaledwie 61,2 tys. ton.
W związku z powyższym Niemcy uzależnieni są od importu pomidorów, których w minionym, 2012 roku wyniósł w wypadku świeżych warzyw aż 637,1 tys. ton, w tym głównie importuje się te warzywa z pozostałych państw Unii Europejskiej.
Największym dostawcą na niemiecki rynek pozostaje Holandia z ubiegłorocznym wynikiem 354,3 tys. ton oraz kolejno Hiszpania - 163,5 tys. ton, Belgia – 58,6 tys. ton oraz Włochy – niecałe 30,0 tys. ton.
Jak poinformowała FAMMU/FAPA, import z państw trzecich jest w zasadzie nieistotny - w minionym roku wyniósł jedynie 45,7 tys. ton, z czego 360,0 tys. ton to dostawy marokańskich pomidorów.