Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Produkcja i handel polskimi owocami i ich przetworami (luty 2014)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w lutym...

W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w lutym 2014 r. w porównaniu z rokiem poprzednim była wyższa o 15% - podają Bożena Nosecka i Irena Strojewska w 5 tegorocznym numerze Rynku Rolnego IERiGŻ-PIB.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Wzrosła produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek o 33% i z owoców cytrusowych o 6%. Więcej wytwarza się soków zagęszczonych o 24%, kompotów i owoców pasteryzowanych o 16% oraz owoców mrożonych o 1%. Zmalała za to produkcja dżemów o 8%.
 
Jak zauważono w majowym numerze Rynku Rolnego, w lutym 2014 r. w odniesieniu do stycznia tego roku wyższa była produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych o 13%, owoców mrożonych o 12%, soków zagęszczonych o 3%, a także kompotów i owoców pasteryzowanych o 5%. Na wzrost produkcji pitnych soków wpłynęła wyłącznie większa o 48% produkcja soku jabłkowego. Wytwórczość dżemów zmniejszyła się o 6%.
 
W omawianym czasie rozmiary eksportu przetworów owocowych były mniejsze o 6%, a owoców świeżych o 13% niż w lutym roku poprzedniego. O spadku eksportu owoców świeżych zadecydowało obniżenie sprzedaży jabłek o 14%.
 
W grupie przetworów owocowych najbardziej zmniejszył się eksport zagęszczonego soku jabłkowego o 37%, a zwiększył się truskawek w puszkach o 22% oraz mrożonek o 14%. W wyniku wzrostu średnich cen eksportowych wpływy z wysyłki owoców świeżych i przetworów spadły o 12% do 141,5 mln euro.
 
Jak podają ekspertki IERiGŻ-PIB, import owoców świeżych zmniejszył się o 14% do 89,7 mln euro. Decydujące było obniżenie przywozu owoców cytrusowych o 20% i jabłek o 36%. Większy był natomiast import winogron o 24%. Wzrósł łączny przywóz przetworów owocowych o 1%. Zakup zagęszczonych soków był wyższy o 2%, suszy owocowych o 2%, a dżemów o 21%.
 
Spadł przywóz przetworów w puszkach o 4% i owoców mrożonych o 3%. Saldo obrotów owocami i ich przetworami w lutym tego roku wyniosło 27,6 mln euro w stosunku do 39,5 mln euro rok wcześniej.
 
W okresie I-II 2014 r. dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 50,1 mln euro w odniesieniu do 73,7 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmalała o 12% do 285,1 mln euro, a importu o 6% do 234,9 mln euro.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl