Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Haybuster Model H-1030
2020-07-15 -
Czyszczarka szczotkowa CS-55
2014-09-03 -
Przetrząsacz Sip SPIDER 615|6 ALP
2019-12-18 -
PLATINUM AGRO BASIC
2020-05-14 -
Dojarka rurociągowa
2021-12-01
Sytuacja cenowa na rynku owoców w Polsce (czerwiec 2015)
W czerwcu 2015 r. w stosunku do czerwca 2014 roku ceny jabłek na rynkach hurtowych wzrosły o 33%, firmy eksportujące oferowały ceny wyższe o 46%, a spółdzielnie ogrodnicze o 50% - podaje Irena Strojewska w Rynku Rolnym IERiGŻ-PIB. Większe ceny otrzymywali również producenci za truskawki w spółdzielniach ogrodniczych o 3%, w hurcie o 18% i w skupie na eksport o 55%.
Ceny owoców w Polsce
Zakłady przetwórcze oferowały większe ceny za porzeczki czarne i czerwone do mrożenia odpowiednio o 23 i 7%, jak i również za truskawki z szypułką do tłoczenia o 9%, przy czym truskawki odszypułkowane do mrożenia potaniały o 2%. Zwyżka cen większości owoców jagodowych wynikała z nadwyżki popytu nad podażą na globalnym rynku przetworów z tych owoców.
Jak podaje ekspertka IERiGŻ-PIB, w czerwcu 2015 r. w odniesieniu do maja 2015 r. ceny jabłek wzrosły na rynkach hurtowych o 9%, niezmienne pozostały w spółdzielniach ogrodniczych, a oferowane przez firmy eksportowe potaniały o 7%. Na rynku hurtowym zwiększyły się ceny winogron o 41%, cytryn o 22%, mandarynek i pomarańcz po 3%. Potaniały jedynie banany o 3%. Nie zmieniły się ceny gruszek w hurcie, a zmniejszyły się o 22% w spółdzielniach ogrodniczych.
W maju 2015 r. w porównaniu do maja 2014 r. przeciętne ceny detaliczne owoców świeżych i chłodzonych zmniejszyły się o 0,9%, owoców mrożonych o 4,6%, a przetworów owocowych były wyższe o 1,4%, przy spadku cen żywności i napojów bezalkoholowych o 2,2%.
Owoce pestkowe, w tym głównie czereśnie z importu, nektaryny, brzoskwinie, awokado itp., potaniały o 22,8%, a owoce cytrusowe i banany po 1,2%. Podrożały owoce jagodowe o 8,6%, owoce suszone i orzechy o 4,1%, a także jabłka o 1,8%.