| Autor: redakcja11

Unijny rynek nektarynek i brzoskwiń skurczy sie do 3,7 mln ton

Na koniec sierpnia br. USDA opublikowała najnowszy raport dotyczący unijnego rynku owoców pestkowych. W sezonie 2016/2017 ich zbiory będą o 6% słabsze wobec poprzedniego sezonu, głównie ze względu na niekorzystne warunki pogodowe u unijnych producentów.

Unijny rynek nektarynek i brzoskwiń skurczy sie do 3,7 mln ton

Łącznie w omawianym sezonie 2016/2017 zbiory oszacowano na prawie 3,7 mln ton względem 3,95 mln ton zebranych w sezonie 2015/2016. Najwięksi producenci unijni to tradycyjnie Włosi, Hiszpanie, Grecy oraz Francuzi. Natomiast nieznaczna produkcja notowana jest także na Węgrzech – około 44,0 tys. ton,, w Portugalii – 46,0 tys. ton oraz Bułgarii – 34,0 tys. ton.

 

Jak podaje FAMMU/FAPA w bieżącym sezonie Hiszpania jest liderem, po raz kolejny, z wynikiem 1,397 mln ton prognozowanych zbiorów. Na drugim miejscu znajdują się Włosi z produkcją na poziomie 1,259 mln ton. W sezonie 2015/2016 konsumpcja brzoskwiń i nektarynek pozostanie na zbliżonej, wobec poprzedniego sezonu wielkości 2,68 mln ton. Najwięcej tych owoców spożywane jest we Włoszech i Hiszpanii – głównie w postaci świeżej.

 

Państwa unijne są netto eksporterem analizowanych owoców – w sezonie 2016/2017 import oczekiwany jest na około 30,0 tys. ton, a najwięcej na unijny rynek trafia owoców z RPA, Maroka i Chile. W przypadku sprzedaży do państw trzecich w obecnym sezonie przekroczy on 265,0 tys. ton, a największe ilości owoców w poprzednim sezonie trafiło na Białoruś w porównaniu do poprzedniego sezonu wzrost eksportu o ponad 120% w sumie skierowano tam ponad 158,0 tys. ton owoców. Najwięcej kraje unijne eksportują omawianych owoców między sobą, a liderem na wewnętrznym rynku jest Hiszpania, której tegoroczną wielkość wysyłek do pozostałych państw unijnych oszacowano na ponad 851,0 tys. ton a zatem ponad połowa lokalnych zbiorów trafia na eksport. 



Tagi:
źródło: