Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




UE czołowym konsumentem i importerem orzechów włoskich i migdałów

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W najnowszym raporcie FAS USDA przedstawione zostały najnowsze dane szacunkowe dla produkcji...

W najnowszym raporcie FAS USDA przedstawione zostały najnowsze dane szacunkowe dla produkcji wybranych orzechów we wszystkich państwach unijnych w sezonie 2016/2017.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Unijny rynek orzechów włoskich

W odniesieniu do migdałów Unia Europejska jest w światowej czołówce pod kątem spożycia. Poza tym, jest też liczącym się ich importerem przede wszystkim z Kalifornii, przy czym prym wiedzie tu Hiszpanią.
 
Zdaniem FAMMU/FAPA, produkcja migdałów w państwach unijnych oceniona została w sezonie 2016/2017 na 94 tys. ton z czego dwóch największych producentów to Hiszpania z tegosezonowymi przewidywaniami w granicy 65,2 tys. ton oraz Włosi z wynikiem 20 tys. ton. Jak już wspomniano, spora większość migdałów na unijnym rynku pochodzi z przywozu, przy czym w poprzednim sezonie aż 206 tys. ton to zakupy w USA.
 
Niemal 19,9 tys. ton to wwóz z Australii i jedynie 2 tys. ton z Maroka. Tuż za Hiszpanami największe ilości tych orzechów kupują Niemcy i Holendrzy. Tegosezonowe spożycie przez unijnych konsumentów oceniono na 352 tys. ton.
 
W przypadku orzechów włoskich ich unijna produkcja utrzymuje się na trochę większym poziomie niż migdałów i w sezonie 2016/2017 oszacowana została na ponad 113 tys. ton. Do największych producentów zaliczają się Francja z wynikiem niecałych 41 tys. ton, Rumunia – 33 tys. ton czy Hiszpania – 15 tys. ton.
 
Podobnie jak w przypadku migdałów głównym eksporterem orzechów włoskich na unijny rynek są Stany Zjednoczone z poprzedniosezonowym wynikiem niecałych 100 tys. ton. Poza tym, pozostałe ilości dostarczają Mołdawia, Chile i Ukraina. Kontyngent konsumpcji na unijnym rynku dla orzechów włoskich w tym sezonie powinien wynieść 275 tys. ton.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.
  • Nadal rosną ceny polskich jaj
  • Nadal rosną ceny polskich jaj

    W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.
  • Razem łatwiej
  • Razem łatwiej

    Wnioski o przyznanie wsparcia na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów" PROW 2014 - 2020 będzie można składać od 30 października do 28 grudnia 2017 r. w Oddziałach Regionalnych...
  • Przedsiębiorcy z sektorów przetwórstwa, chowu i hodowli ryb mogą ubiegać się o pomoc finansową
  • Przedsiębiorcy z sektorów przetwórstwa, chowu i hodowli ryb mogą ubiegać się o pomoc finansową

    Przedsiębiorstwa prowadzące działalność w zakresie przetwarzania produktów rybnych, chowu lub hodowli ryb mogą ubiegać się o pomoc na inwestycje w ramach działania 5.4 "Przetwarzanie...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl