| Autor: redakcja1

Zapasy jabłek w Unii Europejskiej

Według danych WAPA, zapasy jabłek w Polsce na dzień 1 grudnia 2014 roku, wyniosły 1,47 mln t i były o 223 tys. t większe niż w tym samym czasie przed rokiem.

Zapasy jabłek w Unii Europejskiej

Zapasy jabłek w UE

Dynamika wzrostu zapasów w skali roku wzrosła w grudniu 2014 r. do 17,9 proc. z 16,9 proc. szacowanych na początku listopada 2014 r. W odniesieniu do tego okresu, stan zapasów jabłek zmalał o 259 tys. t, a więc to o 12 proc. więcej niż w przed rokiem. Przy prawdopodobnie sporym spadku kontyngentu eksportowego z Polski w listopadzie. W związku z tym, stosunkowo większa ilość jabłek trafiła na rynek krajowy, w tym także do przetwórstwa.

Jak wskazuje Bank BGŻ, biorąc pod uwagę strukturę odmianową zapasów, zdecydowanie mniej niż przed rokiem rozdystrybuowano jabłek odmiany Idared. Szacuje się, że było to 20 tys. t, w odniesieniu do 30 tys. t przed rokiem. Wskaźnik dynamiki wzrostu w ujęciu rocznym, pod kątem dynamiki zwiększył się w porównaniu do 1 listopada 2015 roku z 12,1 proc. do 16,7 proc. Niższy poziom uwalniania zapasów zanotowano także w przypadku odmiany Jonagold o 20 proc. i Red Delicious o 42 proc.

Wolumenowo zwiększenie się zapasów jabłek w skali roku w Polsce był największy spośród analizowanych przez WAPA krajów UE. Przeciętnie w omawianych krajach Unii Europejskiej grudniowe zapasy jabłek były o 12,5 proc. większe niż w roku wcześniejszym. Największy poziom zapasów w UE został zanotowany we Włoszech. Wynosił on 1,6 mln t i był. o 13,8 proc. wyższy niż przed rokiem. Największą dynamiką wzrostu w obrębie roku odnotowano w Niemczech oraz Belgii o odpowiednio 37 i 39 proc. do 423 i 208 tys. t.
 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!