| Autor: redakcja1

Wzrost produkcji owoców cytrusowych wpłynie na spadek ich cen

Produkcja owoców cytrusowych w krajach półkuli północnej w sezonie 2013/2014 zwiększy się prawdopodobnie w porównaniu do sezonu poprzedniego – informuje Bank BGŻ.

Wzrost produkcji owoców cytrusowych wpłynie na spadek ich cen
Według październikowych prognoz Freshfel, produkcja pomarańczy w krajach europejskich zwiększy się o 7% kształtując się na rekordowym poziomie blisko 6,7 mln ton. O 6% większa może być także produkcja w innych krajach basenu Morza Śródziemnego jak Maroko, Egipt, Turcja, Izrael, choć nastąpi to przy 3% spadku zbiorów w USA.
 
Szacunki te wskazują również na wzrost zbiorów cytryn w krajach europejskich. Niemniej jednak należy zwrócić uwagę, że sezon 2012/2013 był nieudany pod względem produkcyjnym dla krajów Unii, gdyż łącznie w Hiszpanii, Włoszech, Grecji i Cyprze zebrano 1,48 mln ton.
 
Ukształtowanie się zbiorów cytryn na poziomie 1,65 mln t, co wynika z szacunków, można uznać zatem za powrót do "normalnego" poziomu. Jednakże, produkcja tych owoców w innych krajach śródziemnomorskich będzie prawdopodobnie mniejsza o 10%, czyli o 1,2 mln t na co wpływ mają mieć niższe zbiory w Turcji w granicach 17%.

Zmiany produkcyjne mają niezwykle ważny wpływ na sytuację cenową na rynku tych owoców. Ceny cytryn w Polsce z uwagi na niską podaż tego owocu w sezonie 2012/2013 osiągnęły bardzo wysoki poziom.
 
Analizując dane IERiGŻ-PIB, we wrześniu 2013 r. kilogram tych owoców przeciętnie na rynkach hurtowych kosztował 7,21 zł/kg, tj. wzrost o 23% w ujęciu rocznym. Wyższy poziom, biorąc pod uwagę miesięczne notowania cen w okresie ostatniej dekady, odnotowano tylko w 2007 i 2010 roku, kiedy zbiory tych owoców w Europie również były wyjątkowo małe.
 
W związku z tym, prognozowany wzrost produkcji w sezonie bieżącym wpłynie na spadek cen. Pierwsze symptomy obniżek można było obserwować w październiku 2013 roku, kiedy przeciętna cena cytryn w relacji do września 2013 roku w hurcie zmalała o niemal 20% kształtując się na poziomie tylko o 4,3% większym niż rok wcześniej.
 
Mając na uwadze również zwiększenie podaży pomarańczy oczekuje się, że średnio w sezonie 2013/2014 ich ceny również będą mniejsze niż w poprzednim. W październiku tego roku średnia cena pomarańczy była o 13,5% niższa niż przed rokiem i wyniosła 4,26 zł/kg – podkreśla Bank BGŻ.


Tagi:
źródło: