| Autor: redakcja6

„Brokuły – smak natury”. Konferencja na temat Konsumpcji Brokułów

Międzynarodowa Konferencja na temat Konsumpcji Brokułów odbędzie się w dniach 7-8 października w Hotelu NARVIL Conference & Spa w Serocku. Podczas dwóch dni konferencji uczestników czeka sesja sześciu specjalistycznych wykładów, dyskusja panelowa, show kulinarne oraz wizyta na poletkach pokazowych.

„Brokuły – smak natury”. Konferencja na temat Konsumpcji Brokułów

Brokuły – smak natury

Wydarzenie organizowane jest już po raz czwarty, ale pierwszy raz w Europie Środkowo-Wschodniej. Wybór naszego kraju jest nieprzypadkowy – Polska plasuje się w gronie pięciu największych producentów brokułu i kalafiora na Starym Kontynencie.

Główne cele Konferencji na temat Konsumpcji Brokułów:

  • propagowanie spożycia brokułów w Europie Środkowo-Wschodniej,
  • stworzenie najlepszej strategii marketingowej dla produktów brokułowych, które spełniają oczekiwania klientów,
  • analiza potrzeb rynków wschodnich i prognozy rozwoju eksportu polskich produktów rolnych
Pierwszy dzień konferencji obejmie tematyką prelekcje z zakresu aspektów gospodarczych produkcji i eksportu brokułu, a także walorów zdrowotnych i promocji konsumpcji zielonego warzywa. Swoją wiedzą na powyższe tematy podzielą się światowej klasy specjaliści:
  • Dr David Hughes, profesor marketingu żywności w Imperial College w Londynie (Wielka Brytania)
  • dr Paweł Szymczak, inżynier nauk rolniczych, specjalista uprawy warzyw (Polska)
  • prof. Henryk Mruk, profesor nauk ekonomicznych Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu (Polska)
  • Dr Elizabeth Jeffery, profesor z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign (Stany Zjednoczone)
  • Małgorzata Desmond, dietetyk i specjalista medycyny żywienia (Polska)
  • prof. Jurij Pawlenko, profesor z Instytutu Ekonomii Rosyjskiej Akademii Nauk (Rosja)
Imprezie towarzyszył będzie pokaz przyrządzania potraw „Wariacje kulinarne wokół brokułów”, z udziałem znanego szefa kuchni – Tomasza Jakubiaka. Jest on gospodarzem popularnego programu „Jakubiak w sezonie” w telewizji Kuchnia+, w którym zachęca do korzystania z rodzimych, sezonowych produktów oraz odwiedza polskich rolników i hodowców.
 
Drugiego dnia odbędzie się prezentacja odmian brokułów na poletkach pokazowych firmy Green Factory ze Zdunowa.
 
Konferencja na temat Konsumpcji Brokułów będzie okazją do nauki, wymiany informacji i doświadczeń, ale także do nawiązania współpracy i nowych kontaktów. Zaproszenie kierowane jest przede wszystkim do przedstawicieli sieci handlowych, producentów rolnych, specjalistów ds. żywienia i dziennikarzy. Więcej informacji na temat wydarzenia, a także formularz rejestracyjny dla osób zainteresowanych uczestnictwem, znajduje się na stronie internetowej www.broccoli-conference.com. Udział w konferencji jest bezpłatny.
 
Organizatorem konferencji jest firma Sakata – światowy lider w uprawie i produkcji warzyw oraz nasion i sadzonek roślin ozdobnych.

Przejdź na następną stronę, aby zobaczyć szczegółowy program konferencji...


Tagi:
źródło: