| Autor: redakcja1

Targi FERMA 2014 już za nami

W dniach 28 luty - 2 marca 2014 roku Łódź była gospodarzem XIV Międzynarodowych Targów FERMA Bydła oraz XVII Międzynarodowych Targów FERMA Świń i Drobiu.

Targi FERMA 2014 już za nami



Tegoroczne Targi FERMA po raz trzeci odbyły się w łódzkiej Hali ATLAS ARENA. Z kolei pierwszy raz organizatorem tego wydarzenia była firma DLG AgroFood Sp. z o.o. (od 2012 roku wspierająca merytorycznie pomysłodawcę połączenia Tragów FERMA Bydła oraz FERMA Świń i Drobiu – pana Stanisława Brodziaka) będąc partnerem strategicznym imprezy.
 
Według szacunków teren Targów FERMA 2014 odwiedziło ok. 25 tys. zwiedzających, którzy mieli okazję zapoznać się z ofertą ponad 200 wystawców z Polski i zza granicy. Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z Targów, które zamieściliśmy poniżej.
 
Tradycyjnie już, całość wydarzenia uświetniły liczne wykłady oraz konferencje naukowo-techniczne, które wpisały się w 17-letnię historię imprezy. Podczas wystawy wygłoszono niemal 50 referatów dotyczących aktualnych zagadnień z rynku trzody chlewnej, drobiu i bydła. Wśród wybitnych prelegentów znalazły się takie znakomitości jak: prof. Z. Kowalski, prof. Z. Pejsak, prof. J. Twardoń, prof. A. Rutkowski, czy prof. W. Nowak, prof. dr hab. Henryk Grodzki i prof. dr hab. Piotr Goliński.

(kliknij, aby powiększyć)
 
W związku z tym, w obrębie bydła mlecznego poruszono takie tematy jak wydajność mleka zaburzenia płodności u krów mlecznych wynikających z niewłaściwego żywienia zwierząt. Poza tym przedstawiono sposoby poprawy odporności cieląt czy też w jaki sposób chować i żywić pierwiastki by uzyskać jak najlepszą produkcyjność tych krów. Nie zapomniano również o prawidłowym wyznaczaniu terminu inseminacji bydła mlecznego, czy też wpływie bólu oraz stresu na spadek płodności i wydajności zwierząt.
 
Natomiast w odniesieniu do produkcji trzody chlewnej omawiano jakże ważny temat Afrykańskiego Pomoru Świń, czyli jakie są jego objawy i jak się go zwalcza. Ponadto zaproponowano rozwiązania w kontekście zarządzania nadmiernie licznymi miotami prosiąt. Jeśli jednak rozchodzi się o chów drobiu to w tym temacie omawiano pasze pochodzące z roślin GMO, a także stosowanie mączki pochodzenia zwierzęcego w paszach, używanie różnych poziomów i źródeł sodu w skarmianiu drobiu czy też metody konserwacji ziaren kukurydzy a jej wartości pokarmowej.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!