| Autor: redakcja1

Jubileuszowe święto hodowców

Co łączy konkurs o tytuł championa z wyborami miss? Czy kury grają w piłkę nożną lepiej niż reprezentacja Polski? Ile czasu potrzebuje struś na wydostanie się ze skorupki? Jaki jest najlepszy patent na oszacowanie wagi świni? Jaką ilość mleka można wydoić w 2 minuty i dlaczego nutrie mają pomarańczowe zęby? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań będzie można poznać podczas XXV Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, która odbędzie się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich w dniach 11-14 września 2011 r.

Jubileuszowe święto hodowców

Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych to stały punkt w kalendarzu najbardziej liczących się wydarzeń branży hodowlanej w Polsce. Podczas jego tegorocznej edycji zwiedzający będą mogli podziwiać aż 1500 okazów zwierząt niemal wszystkich ras gospodarskich i hodowlanych, zdobyć fachową wiedzę z zakresu hodowli i pielęgnacji zwierząt, wziąć udział w oryginalnych pokazach i konkursach.


Podczas jubileuszowej Wystawy będzie można podziwiać najlepsze okazy: koni, bydła ras mięsnych i mlecznych, trzody chlewnej, owiec, kóz, kaczek i kur, strusi, zwierząt futerkowych (króliki, szynszyle i nutrie), pszczół, ślimaków oraz ryb. Po raz kolejny będzie można obejrzeć także zwierzęta objęte programami ochrony w ramach wystawy Polskich Ras Zachowawczych organizowanej przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy.


Cechą wyróżniającą KWZH jest bogaty i niezwykle zróżnicowany program, którego kluczowym elementem jest ocena zwierząt konkurujących o prestiżowe tytuły czempionów i wiceczempionów. Nie zawiodą się także miłośnicy konkursów, ciekawostek i spotkań edukacyjnych, na których czeka m.in. mecz piłki nożnej w wykonaniu kur, podglądanie wykluwających się strusi, strzyżenie owiec i pokazy woltyżerki.


Niewątpliwą atrakcją będą również targi Smaki Regionów, w ramach których będzie można zakosztować i zakupić wysokiej jakości produkty spożywcze z różnych regionów Polski takie jak tradycyjne ciasta, wędliny, przetwory czy nalewki.




Tagi:
źródło: