Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Płytkie kanały gnojowe GK 3000
2012-04-27 -
Przyczepa rolnicza ZASŁAW D-737AA-12
2014-01-17 -
McHale Fusion 3
2014-03-06 -
WYPOSAŻENIE - Gruppo zavorra
2012-01-05 -
Zbiornik olejowy
2013-06-28 -
KONGSKILDE maszyny rolnicze
2014-09-15
Konferencja "Produkcja wołowiny kulinarnej szansą dla Pomorza" - podsumowanie
Produkcja wołowiny kulinarnej szansą dla Pomorza – to tytuł konferencji, zorganizowanej przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku, która odbyła się 14 lutego br. w Kościerzynie.

Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem, gdyż teren województwa pomorskiego – jego nieskażone przemysłem tereny -stwarzają idealne warunki do rozwoju hodowli bydła mięsnego i ich krzyżówek, a co za tym idzie produkcji wysokiej jakości wołowiny kulinarnej.
Podstawą opłacalnej produkcji, są dobre pastwiska – zaznaczył Jerzy Trościanko, twórca atrakcyjnych mieszanek traw i roślin motylkowych na łąki i pastwiska, który omówił istotne elementy zakładania łąk i pastwisk, uzupełniania roślinności pielęgnacji i prawidłowego użytkowania. Lekarz weterynarii Roman Jędryczko omówił profilaktykę zdrowotną, która stanowi tańszą alternatywę dla leczenia. Natomiast Leszek Golasiński zastępca Dyrektora OT ARR przedstawił instrumenty wsparcia produkcji mięsa wołowego.
Licznie przybyli hodowcy, wysłuchali cennych rad i wskazówek, rozgorzała też dyskusja na temat cen, możliwości zbytu oraz potrzeby wsparcia produkcji. Pan Bogumił Stec wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz Jerzy Bałachowski Prezes Pomorskiego Stowarzyszenia Bydła Ras Mięsnych jednocześnie członek zarządu omówili sytuację w hodowli bydła i poczynaniach Związku związanych z poprawą sytuacji hodowców.
Konferencja była urozmaicona ofertami handlowymi sponsorów: DSV Polska, Sowul&Sowul, Bank BGŻ oraz Agraimpex Sp. z o.o.
Konferencja zakończyła się degustacją dań z doskonałej wołowiny kulinarnej wyprodukowanej na Pomorzu.
