Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Minister Sawicki o bezpieczeństwie żywnościowym Polski

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W dniu wczorajszym, 28 maja br. minister Marek Sawicki wygłosił w Akademii Obrony Narodowej...

W dniu wczorajszym, 28 maja br. minister Marek Sawicki wygłosił w Akademii Obrony Narodowej wykład „Bezpieczeństwo żywnościowe Polski”. Minister podkreślił, że obecnie temat ten to nie tylko bezpieczeństwo ilościowe, lecz także jakościowe.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Marek Sawicki zauważył, że integralną częścią bezpieczeństwa żywnościowego jest bezpieczeństwo żywności. Jest ono jednocześnie istotnym czynnikiem pozwalającym osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe.

– Konsumenci chcą, aby żywność była bezpieczna i spełniała ich oczekiwania smakowe. Jednocześnie chcą, aby żywność była relatywnie tania, a stosunek jej jakości do ceny był korzystny. Spełnienie tych wymagań stanowi duże wyzwanie dla rolników – powiedział minister.

Szef resortu rolnictwa zauważył, że konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na wkład rolnictwa w dostarczanie dóbr publicznych. Będąca głównym użytkownikiem gruntów produkcja rolna jest kluczowym czynnikiem wpływającym na rozwój terytorialny regionów, krajobrazów i cennych ze środowiskowego punktu widzenia obszarów.

– Dzisiaj polityka żywnościowa napotyka na sprzeczność między dążeniem do bezpieczeństwa żywnościowego, a dążeniem do bezpiecznej żywności. Bezpieczeństwo żywnościowe można osiągnąć poprzez uprzemysłowienie rolnictwa i intensyfikację produkcji, co z kolei może prowadzić do obniżenia zdrowotnej jakości żywności – powiedział minister i dodał, że w obliczu tego typu wyzwań staje dziś cały świat. W Unii Europejskiej państwa członkowskie starają się przeciwdziałać takim zagrożeniom między innymi przy użyciu mechanizmów Wspólnej Polityki Rolnej.

Rozporządzenia UE ustanawiają jedne z najsurowszych na świecie wymogów w zakresie produkcji podstawowej w odniesieniu do bezpieczeństwa, higieny, tożsamości i składu produktów, troski o środowisko, o zdrowie roślin i zwierząt i dobrostan zwierząt.

– Po pięćdziesięciu latach funkcjonowania można stwierdzić, że polityka ta doprowadziła do wzrostu wydajności, przyczyniła się do podniesienia poziomu życia ludności obszarów wiejskich, zagwarantowała bezpieczeństwo dostaw i zapewniła konsumentom rozsądne ceny żywności, spełniając tym samym główne cele stawiane w Traktacie Rzymskim – zaznaczył Marek Sawicki.

Wśród kolejnych wyzwań współczesności minister rolnictwa wymienił rosnącą liczbę ludności na świecie oraz z jednej strony głód, z drugiej zaś niewłaściwe zachowania konsumenckie, w wyniku których marnuje się duża ilość żywności.

Marek Sawicki podkreślił, że żywność od zawsze była swoistą bronią w walce o zabezpieczenie kraju. Bezpieczeństwo żywnościowe oznaczało samowystarczalność.

Dziś realizacja takich działań jak: transfer wiedzy i działalność informacyjna, usługi doradcze z zakresu zarządzania gospodarstwem rolnym, systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych oraz inwestycje – mają bezpośrednio przyczynić się do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego kraju w perspektywie długoterminowej.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski
  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski

    W styczniu i lutym tego roku zaimportowano do Polski 151.428 ton rzepaku (w tym 62.155 ton w styczniu), głównie z Czech, Słowacji i Rumunii. Jest to wynik prawie dwukrotnie większy niż przed rokiem.
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Rosnące ceny jaj
  • Rosnące ceny jaj

    W drugiej połowie 2017 r. wystąpiła bardzo silny zwyżkowy trend cen na unijnym rynku jaj. Przyczyną było wykrycie niedozwolonych substancji i wycofanie dużych partii jaj z handlu detalicznego w...
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej

    IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny...
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie

    W 2016 roku turniej Precyzyjny Gospodarz wystartował z nową, odświeżoną formułą. Pierwszych Precyzyjnych Gospodarzy w VI sezonie konkursu, poznaliśmy podczas AGRO-PARK w Lublinie i Opolagrze w...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl