VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku - 15-18 sierpnia w Poznaniu

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku 2013 odbywa się w dniach 15-18 sierpnia 2013 w Poznaniu. To już siódma edycja imprezy, która z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów – smakoszy.




Zwyczajowo centrum wydarzeń będzie stanowił poznański Stary Rynek, gdzie ustawione są kramy ponad 120 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i Wielu Krajów Europy i Świata. Tutaj też stanie scena, na której od piątku do niedzieli gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne a wieczorami zabrzmi folk, jazz, klasyka i blues.

Wśród wystawców Jarmarku Dobrego Smaku nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków – będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju.

Mnóstwo pokus czeka jednak również na smakoszy o bardziej kosmopolitycznych podniebieniach, wśród nich bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz – kürtöskalács, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich starego kontynentu.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. W tym roku festiwalowa scena ruszyła w czwartek 15 sierpnia o godzinie 10. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji oraz autorów programów kulinarnych.


Wieczorami zabrzmi muzyka. Od lat stanowi ona pozostający nieco w tle ale starannie zaplanowany element Festiwalu. Organizatorzy nie zapraszają tu gwiazd znanych z pierwszych miejsc list przebojów ale starają się by i muzyka była w dobrym smaku i w interesujący sposób komponowała się z pozostałymi elementami OFDS. Brzmieć będą dźwięki bluesa, muzyki klasycznej, folkowej i jazzu.

Od kilku edycji edukacja smaku najmłodszych staje się coraz ważniejszym elementem festiwalu. Podczas warsztatów smaku dla najmłodszych dzieci dowiedzą się o tym ile smaków może mieć pomidor, skąd bierze się olej i co to znaczy produkt lokalny. Poprzez pyszną zabawę w kuchni poszerzamy kulinarne horyzonty dzieci i szczepimy zainteresowanie kulinariami jako częścią kultury w której wyrastają.

Dla chcących zgłębić tajniki najpopularniejszych trendów w kuchni a przy tym dobrze zjeść przygotowujemy warsztaty, pokazy live-cooking i laboratoria smaku.

Festiwal to również konkursy skierowane do zawodowców i do amatorów. Restauratorzy staną w szranki konkursu na jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej a trunki domowych twórców nalewek jak co roku walczyć będą o tytuł Polska Nalewka Roku.

Podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku odbędą się również, konferencje tematyczne, pokazy filmowe, spotkania autorskie, premiery książek i szereg innych imprez towarzyszących.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z wyboru „Najlepszego Tatara w Wielkopolsce” 2013 roku.

Szczegółowy program imprezy znajdziesz na następnej stronie...



Tagi:
źródło: