Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




World Food Warsaw 2014: Jak sprzedawać do Francji i jak robić interesy z Francuzami

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Prawie 80 proc. polskiej żywności w ubiegłym roku eksportowano do krajów Unii Europejskiej. W...

Prawie 80 proc. polskiej żywności w ubiegłym roku eksportowano do krajów Unii Europejskiej. W czołówce naszych partnerów jest Francja, do której trafiły produkty za 1,2 mld euro. Organizatorzy Międzynarodowych Targów Żywności World Food Warsaw 2014 chcą, by polscy producenci jeszcze bardziej zaistnieli na tamtejszym rynku. Temu ma służyć konferencja, „Jak sprzedawać do Francji?”, która odbędzie się podczas targów.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Międzynarodowe Targi Żywności World Food Warsaw 2014 odbędą się w dn. 9-11 kwietnia 2104 r. w Warszawskim Centrum EXPO XXI przy ul. Prądzyńskiego 12/14. Patronat nad imprezą objęła Agencja Rynku Rolnego.
 
W czasie targów odbędzie się m.in. konferencja „Jak sprzedawać do Francji?”. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ten kraj to czwarty odbiorca naszych produktów wśród krajów UE. W 2013 r. wartość eksportu do Francji wyniosła 1,2 mld euro. Organizatorzy World Food Warsaw 2014 doceniają wagę kraju nad Loarą, jako naszego partnera w interesach i chcą zachęcić polskich producentów żywności do jeszcze większej ekspansji na tym rynku. Temu ma służyć konferencja nt. rynku we Francji.
 
- Podczas panelu omówimy podstawowe bariery wejścia na rynek francuski - jak je łatwo pokonać by być widocznym na rynku francuskim – mówi Agnieszka Szpaderska, project manager targów World Food Warsaw 2014. – Gościom i wystawcom zwrócimy uwagę na to, czego oczekują francuskie firmy oraz na czym polega specyfika robienia biznesu z Francuzami.
 
Panel zakończy się podsumowaniem: „Dlaczego warto sprzedawać do Francji - co polskie firmy zyskują na sprzedaży i co tracą, kiedy zostawiają rynek francuski innym krajom z naszego regionu.”
 
Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ubiegłym roku w eksporcie żywności osiągnęliśmy poziom 19 miliardów 957 mln euro. Dynamika eksportu rolnego wyniosła 11,5 proc. w stosunku do roku 2012 i była znacznie większa od dynamiki całego polskiego eksportu (6,5 proc.). Wzrósł też udział eksportu rolno-spożywczego w eksporcie ogółem. W ujęciu wartościowym jest to wzrost z 12,5 proc. w 2010 roku do 13,1 proc. w roku 2013. Planuje się, że w tym roku eksport tych produktów powinien wzrosnąć o ok. 10 proc.
 
Największym odbiorcą polskiej żywności jest Unia Europejska, na którą przypada 78 proc. eksportu. Wśród krajów unijnych na pierwszym miejscu znajdują się nasi zachodni sąsiedzi Niemcy, gdzie wyeksportowaliśmy produkty o wartości 4 mld 545 mln euro. Na drugim miejscu znajduje się Wielka Brytania – 1 mld 494 mln euro. Kolejne miejsca zajęły: Republika Czeska, Francja, Włochy, Holandia i Słowacja.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +1 pkt. razem głosów: 1





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Rosnące ceny jaj
  • Rosnące ceny jaj

    W drugiej połowie 2017 r. wystąpiła bardzo silny zwyżkowy trend cen na unijnym rynku jaj. Przyczyną było wykrycie niedozwolonych substancji i wycofanie dużych partii jaj z handlu detalicznego w...
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej

    IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny...
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie

    W 2016 roku turniej Precyzyjny Gospodarz wystartował z nową, odświeżoną formułą. Pierwszych Precyzyjnych Gospodarzy w VI sezonie konkursu, poznaliśmy podczas AGRO-PARK w Lublinie i Opolagrze w...
  • Podrożało masło
  • Podrożało masło

    Obecnie, za kostkę możemy zapłacić praktycznie dwukrotnie więcej niż rok temu. Co jest zatem główną przyczyną tak dużej zwyżki cen?
  • play Ceny skupu zbóż w Polsce większe o 20%
  • Ceny skupu zbóż w Polsce większe o 20%

    Końcówka sezonu zbioru zbóż charakteryzuje się zmniejszonym podażem ziarna i delikatnie rosnącymi cenami skupu. Na terenie Polski, ceny skupu zbóż konsumpcyjnych są większe o 20% w...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl