| Autor: mikolaj

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny od połowy października

Podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE Komisja Europejska potwierdziła przywrócenie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Poza tym rozszerzony został zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, które zostały najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo, np. świeży smalec.

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny od połowy października

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Główni producenci – Belgia, Francja, Dani i Holandia ubiegają się o objęcie mechanizmem również inne elementy – jak tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe.

Zwiększono również o 20% stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji. Niższe stawki będą dotyczyły świeżego smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne.

Nowe dopłaty zostaną prawdopodobnie wprowadzone od połowy października br.

Jak przypomina FAMMU/FAPA, w marcu br. KE wprowadziła mechanizm dopłat na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Z rynku wycofane zostało wówczas ok. 60 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln EUR. Pod koniec marca br., po poprawie sytuacji rynkowej, przyznawanie dopłat zawieszono.


Tagi:
źródło: