| Autor: mikolaj

Koniec dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Zgodnie z Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) 2016/85 z dnia 25 stycznia 2016 r., składanie wniosków o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostało zawieszone na okres od dnia 27 stycznia 2016 r. do dnia 2 lutego 2016 r.

Koniec dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2016/132 z dnia 1 lutego 2016 r. uchyliło z dniem 3 lutego 2016 r. rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2334 z dnia 14 grudnia 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat, co oznacza, że mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny został z tym dniem zamknięty.

Mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny miał na celu czasowe usunięcie z rynku części mięsa. Zazwyczaj jest on wprowadzany w kryzysowych momentach, kiedy w perspektywie kilku miesięcy oczekiwana jest poprawa sytuacji na rynku.

Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny w dniu 4 stycznia 2016 r.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!