Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Tracza polerska WG1520
2014-08-05 -
Folia do sianokiszonki SILOLECH
2015-02-25 -
Agregat uprawowo-siewny T40S-Staltech
2016-05-13 -
Ścinarka do wierzby KWE-7
2016-03-01 -
owijarka do bel okrągłych McHale 991TBER
2016-05-06 -
Wyposażenie chlewni - hodowla tuczników
2014-07-10 -
SEPARATOR S 650/ S 850 BAUER
2020-05-05
Już w kwietniu na rynek trafi wieprzowina z magazynów prywatnego przechowywania
W trakcie tegorocznej edycji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, a więc w okresie od 4 stycznia do 3 lutego br., do unijnych magazynów wprowadzono 90 tys. ton produktów wieprzowych.

Prywate przechowywanie wieprzowiny
Jak podaje FAMMU/FAPA, niemal dwie trzecie łącznego kontyngentu miała być przechowywana przez okres 3 miesięcy. Większość z tej ilości pojawi się ponownie na unijnym rynku w obrębie 3 tygodni, począwszy od 17 kwietnia br. Pozostała część wieprzowiny, magazynowana przez 4 lub 5 miesięcy, trafi do sprzedaży w drugiej połowie maja i w czerwcu.
W marcu ceny wieprzowiny w UE zaczęły zwiększać się ze względu na wzmożony popyt przed Świętami Wielkanocnymi. Pojawienie się na rynku mięsa z magazynów w kwietniu i maju może jednak odwrócić trend. Wolumen, który zostanie skierowany do sprzedaży będzie równy 3% miesięcznej produkcji unijnej.
Jeżeli popyt wewnętrzny i zagraniczny tego nie wchłonie, ceny wieprzowiny zaczną ponownie maleć. Spowoduje to wzrost nacisków na Komisję Europejską na ponowne uruchomienie mechanizmu prywatnego przechowywania. Komisja rozważa już przywrócenie dopłat w obrębie pakietu nadzwyczajnych środków wsparcia unijnych rynków rolnych znajdujących się w kryzysie.
