| Autor: redakcja1

Już w kwietniu na rynek trafi wieprzowina z magazynów prywatnego przechowywania

W trakcie tegorocznej edycji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, a więc w okresie od 4 stycznia do 3 lutego br., do unijnych magazynów wprowadzono 90 tys. ton produktów wieprzowych.

Już w kwietniu na rynek trafi wieprzowina z magazynów prywatnego przechowywania

Prywate przechowywanie wieprzowiny

Jak podaje FAMMU/FAPA, niemal dwie trzecie łącznego kontyngentu miała być przechowywana przez okres 3 miesięcy. Większość z tej ilości pojawi się ponownie na unijnym rynku w obrębie 3 tygodni, począwszy od 17 kwietnia br. Pozostała część wieprzowiny, magazynowana przez 4 lub 5 miesięcy, trafi do sprzedaży w drugiej połowie maja i w czerwcu.
 
W marcu ceny wieprzowiny w UE zaczęły zwiększać się ze względu na wzmożony popyt przed Świętami Wielkanocnymi. Pojawienie się na rynku mięsa z magazynów w kwietniu i maju może jednak odwrócić trend. Wolumen, który zostanie skierowany do sprzedaży będzie równy 3% miesięcznej produkcji unijnej.

Jeżeli popyt wewnętrzny i zagraniczny tego nie wchłonie, ceny wieprzowiny zaczną ponownie maleć. Spowoduje to wzrost nacisków na Komisję Europejską na ponowne uruchomienie mechanizmu prywatnego przechowywania. Komisja rozważa już przywrócenie dopłat w obrębie pakietu nadzwyczajnych środków wsparcia unijnych rynków rolnych znajdujących się w kryzysie.



Tagi:
źródło: