Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu

Oświadczenie KE ws. embarga na mięso wieprzowe

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę

- Raz jeszcze wzywam Federację Rosyjską do zaangażowania się w konstruktywne rozmowy w tej sprawie, w celu znalezienia satysfakcjonującego rozwiązania - tak rozpoczyna się apel komisara UE ds. zdrowia Tonio Borga do Rosji o podjęcie rozmów na temat zakazu importu unijnej wieprzowiny i jego nieproporcjonalnej skali. Poniżej pełna treść oświadczenia komisarza Borga w tej sprawie.

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu

Dnia 24 stycznia br. stwierdzono dwa przypadki afrykańskiego pomoru świń (APŚ) u dzików na terenie południowej Litwy, w rejonie graniczącym z Białorusią. Podjęto natychmiastowe działania, aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się choroby poza zainfekowany obszar na terytorium Litwy.

Ostatnie naukowe dowody świadczą, że wspomniane dwa litewskie przypadki APŚ są związane z nieskutecznymi próbami opanowania przedłużającego się występowania tej choroby w zachodnich regionach Rosji i niedawnego jej przedostania się na terytorium Białorusi. Rosjanie nie dostarczyli informacji ani dowodów na podjęcie środków mających na celu powstrzymanie dalszego rozprzestrzeniania się choroby na terytorium Unii Europejskiej.

Rosja wprowadziła bezprecedensowe ograniczenia na import świń i mięsa wieprzowego ze wszystkich 28 państw członkowskich, mimo iż występowanie choroby ograniczone jest wyłącznie do określonego obszaru na Litwie. Te ograniczenia, poza tym, że mają istotny gospodarczy wpływ na działalność europejskich producentów, są także nieproporcjonalne i sprzeczne z międzynarodowymi zasadami handlu.

To embargo handlowe, wprowadzone przez Rosję dwa tygodnie temu, obowiązuje nadal, pomimo - nieskutecznej jak dotąd - prośby o spotkanie z moim rosyjskim odpowiednikiem i o przeprowadzenie rozmów technicznych na wysokim szczeblu. Próby dojścia do porozumienia o współpracy, uwzględniającej ograniczenia w handlu wyłącznie do zainfekowanego obszaru, są jak dotąd nieskuteczne. Raz jeszcze wzywam Federację Rosyjską do zaangażowania się w konstruktywne rozmowy w tej sprawie, w celu znalezienia satysfakcjonującego rozwiązania.

Poprosiłem podległe mi służby o kontynuowanie wraz z rosyjskimi ekspertami prac służących określeniu najlepszych metod dla natychmiastowego zastosowania zasady regionalizacji i ponownie wyrażam moją gotowość do szybkiej podróży do Moskwy w celu znalezienia zadowalającego rozwiązania i wznowienia obrotu handlowego.

Na koniec pragnę podkreślić, że w świetle dostarczonych zapewnień, podjętych wysiłków nadzoru i kontroli oraz doskonałego statusu zdrowotnego wszystkich niezainfekowanych regionów UE, całkowity zakaz jest zupełnie nieproporcjonalny.

Tonio Borg

Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.

• Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Posiedzenie Rady Ministrów Rolnictwa UE

Minister Krzysztof Jurgiel uczestniczył w posiedzeniu Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa w Luksemburgu.
  • Nowe formy wparcia dla producentów mleka, świń i owiec

Krajowa Rada Izba Rolniczych poinformowała o zmianach we wspieraniu przez ARR zadań związanych z ustanowieniem nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów mleka i rolników w innych...
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.
  • Nadal rosną ceny polskich jaj

W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.

Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63